Familie & Relatii

#comunicare #asertiva #comunicare asertiva

Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala: Comunicarea asertiva si rolul ei in mentinerea relatiilor

In orice tip de relatie, fie ca vorbim de relatii amoroase, de prietenie sau cu colegii de munca, apar situatii tensionate. Situatii in care reactionam de multe ori intr-un mod ineficient si care ne afecteaza respectivele relatii pe termen lung.

„Succesul nostru in viata este determinat nu de ceea ce ni se intampla ci de modul in care reactionam la ce ni se intampla.”

De cele mai multe ori, oamenii reactioneaza fie DEFENSIV (Nu este vina mea; Eu doar am procedat cum am considerat mai bine) sau ATACAND la randul lor (Tu vorbesti? Dar in situatia de ieri cand tu ai gresit?).

Atunci cand reactionam defensiv – suntem SUBMISIVI, iar atunci cand atacam – suntem AGRESIVI. Exista insa si o a treia alternativa – aceea de a fi ASERTIVI.

Aceste reactii pornesc insa din pozitionarea noastra fata de propria persoana cat si fata de ceilalti.

Daca eu SUNT OK cu mine , ma cunosc si ma valorizez si in egala masura ii respect si ii apreciez pe ceilalti, atunci imi este usor sa am un comportament asertiv. Sa fiu atent atat la nevoile mele cat si la nevoile interlocutorului. Din pozitia Eu sunt ok – Tu esti ok orice situatie se rezolva amiabil, intareste increderea si respectul dintre oameni si consolideaza relatii.

Pe de alta parte, daca exista un dezechilibru si EU nu sunt Ok cu mine, am o atitudine permanent delasatoare, ma victimizez si ma plang, atunci si relatiile mele vor fi dominate de altii, pentru ca din pozitia de submisivitate nu exista echilibru si implicit, nu exista relatii armonioase.

Mai exista si varianta in care sunt prea plin de mine si ii desconsider pe ceilalti. Eu sunt cel mai bun, le stiu pe toate ....ceilalti „nu sunt buni de nimic” . Ati intalnit astfel de persoane? Din pozitia asta apare comportamentul agresiv. Reactii violente, comunicare defectuasa, tipete si gresiuni verbale..... Cand apar toate astea, relatii se destrama rapid.

Vestea buna este ca putem sa alegem constient ce tip de comportament ne dorim. Daca vrei sa iti dezvolti abilitatile de relationare intr-un mod asertiv, te invit la workshop-ul meu de Comunicare Asertiva.

Gandeste pozitiv ! Actioneaza cu entuziasm!


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea