Familie & Relatii

#copii #farfurie #bucatarie #junk food #Expertul Acasa.ro psiholog # psihoterapeut Ingrid Schiffer #probleme alimentatie

Expertul Acasa.ro, psiholog, psihoterapeut Ingrid Schiffer: Cum previi problemele alimentare ale copilului

Chiar daca hranirea corecta a copilului este una dintre cele mai importante responsabilitati ale parintilor, nu va recomand sa transformati mesele intr-un razboi pe care nu il puteti castiga. Daca de la inceput ii obisnuiti pe cei mici cu alimente sanatoase, probabil ca ati gasit deja cea mai buna solutie.

La varsta de 3 ani, copilul merge la gradinita, iar mama s-a intors la serviciu. In aceste conditii, mesele servite impreuna devin acum ocazii valoroase in care familia este reunita. Servirea micului dejun poate fi valorizata de catre membrii familiei pentru a-si impartasi ganduri, emotii, asteptari, iar acest ritual de dimineata pregateste familia pentru separarea din cursul zilei.

In majoritatea familiilor, parintii lucreaza pana dupa-amiaza tarziu, iar copilul frecventeaza o gradinita cu program prelungit. Aceste familii isi pot sarbatori reintalnirea la cina.

Sursa foto: sheknows.com

Iata cum mesele servite impreuna devin ritualuri placute si pretioase care securizeaza deopotriva copiii, cat si parintii.

De multe ori insa – si mai ales atunci cand copilul ajunge in jurul varstei de 3 ani – aceste momente placute se spulbera inainte de a fi inceput. Parintii pot constata ca de la o vreme a devenit dificil sa-l trezesti pe micut dimineata fara ca el sa fie prost dispus, apoi el poate refuza sa vina la masa pentru ca prefera sa se joace cu trenuletele si dupa ce, in sfarsit, familia s-a adunat in jurul mesei din bucatarie, copilul ii poate realmente scoate din minti pe parinti cu pretentiile sale alimentare. „Azi vreau omleta, mami”, si dupa ce omleta calda este servita, copilul impinge farfuria cat colo sustinand sus si tare ca nu o poate manca pentru ca il doare burtica. In schimb doreste ciocolata, asa, ca sa-i treaca durerea mai repede... Si tensiunea se revarsa in valuri printre lacrimile copilului si dezaprobarea parintilor. Micul dejun este compromis.

La 3 ani, ne putem astepta ca o problema de alimentatie reminiscenta de la varsta de 2 ani sa revina: refuzul alimentelor, o luare insuficienta in greutate, varsaturi dupa mese etc. Aceste dificultati interfereaza cu nevoia imperioasa a parintilor de a-si hrani corect copilul, de a-i oferi o dieta echilibrata.

Pe de alta parte, copilul poate utiliza refuzul hranei pentru a-si satisface nevoia de autonomie. Cu cat parintii insista mai mult, cu atat copilul se incapataneaza si mananca mai putin. Cea mai importanta sarcina a parintilor este aceea de a nu transforma mesele in campuri de batalie.

Mesele trebuie sa fie o placere si nu un chin. Iata cateva recomandari in acest sens:

  • Daca copilul refuza micul dejun, nu merita sa luptati. Il puteti trimite la gradinita cu un fruct sau sandvici la pachet, lasand educatoarea mai putin implicata sa rezolve problema. Chiar si atunci cand copilul sare peste o masa, nu va ingrijorati. Va recupera cu siguranta la urmatoarea ocazie.
  • Pastrati alegerile la minimum. Alegerile multiple vor crea cu siguranta probleme.
  • Incercati sa nu hraniti copilul intre mese. Intre mesele principale, copilului i se poate oferi o mica gustare, un iaurt, un fruct la ore previzibile, dar nu mai mult de-atat, pentru a nu-i taia pofta de mancare. Dupa ce masa a luat sfarsit, hrana nu mai este disponibila.
  • Oferiti copilului portii mici. Daca micutul doreste inca o portie, cu siguranta va fi o surpriza placuta pentru dumneavoastra. Nu-l coplesiti cu portii mari, obligandu-l sa goleasca farfuria.
  • Nu prelungiti mesele la nesfarsit. Ele se incheie de indata ce copilul incepe sa se prosteasca, se joaca cu mancarea, o arunca pe jos sau isi paraseste locul, refuzand sa se intoarca la masa. Daca va luptati cu copilul, obligandu-l sa se conformeze, sau, dimpotriva, ii permiteti asemenea comportamente, nu faceti decat sa le intariti.
  • Nu faceti caz de manierele copilului in timpul meselor. Ele se invata prin imitatie. Copilul si le insuseste la varsta de 4 sau 5 ani, imitand comportamentul dumneavoastra.

 

Sursa foto: gigieatscelebrities.com

  • Mesele se servesc in bucatarie si nu in dormitor, in fata televizorului sau „in deplasare”, alergand cu lingurita dupa copil, implorandu-l.
  • Daca copilul refuza categoric un aliment, acesta poate fi eliminat. Resursele pretioase de calciu si vitamina C din broccoli pot fi inlocuite cu morcovi sau alte legume. Daca copilul refuza morcovii fierti, s-ar putea sa-i prefere cruzi sau sub forma de suc.
  • Incercati sa nu transformati mesele in santaj emotional („Hai, mananca asta, ca sa-mi arati ca ma iubesti”), nu folositi desertul ca recompensa („Daca golesti farfuria, primesti ciocolata”) sau pedeapsa („Azi nu primesti ciocolata, pentru ca nu ai mancat tot din farfurie”).
  • Un copil mai mare invata de la covarstnici sa consume mancare junk food. Odata ce i s-a deschis pofta pentru mancarea gustoasa, dar nesanatoasa, nu e indicat sa i-o interziceti categoric, deoarece refuzul absolut nu ar face decat sa creasca fascinatia copilului pentru asemenea preparate si ar deveni o alta sursa de conflict. Ii puteti oferi junk food din cand in cand si in cantitati mici, dar nicidecum drept recompensa pentru o fapta buna sau la ocazii speciale.

Dificultati persistente de alimentatie sau asocierea acestora cu anumite probleme de sanatate ale copilului impun un consult de specialitate. In lipsa unei conditii medicale, un psihoterapeut poate evalua situatia si va poate ajuta sa depasiti problemele referitoare la hranire.

Ingrid Schiffer

psiholog, psihoterapeut

Telefon : 0728.042.470

E-mail: schiffer.ingrid@portrait101.ro, schiffer.ingrid@gmail.com

Adresa: Timisoara, judeţul Timis, Calea Dorobanţilor nr. 34

Web: www.portrait101.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ingrid Schiffer

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea