Familie & Relatii

#sentimente #parteneri #femei #bijuterii #barbati #haine #relatie #cadourile in cuplu

Expertul Acasa.ro psihologul Keren Rosner: Cat de importante sunt cadourile in cuplu?

Oferirea cadourilor contribuie la revigorarea si sudarea cuplului, il atentioneaza pe celalalt ca a fost in gandul partenerului, ca a facut un efort pentru a-i face o bucurie, ca incearca sa il faca fericit, ca il respecta si ii cunoaste nevoile. Un cadou potrivit poate face minuni, dar este bine de stiut cum si cand sa-l faci.

Din cele mai vechi timpuri si in orice cultura exista obiceiul de a oferi cadouri, care reprezinta o forma de recunostinta si de apreciere. Scopul este de a impresiona, de a convinge sau de a atrage bunavointa, de a arata bunele intentii sau de a marca un eveniment. In cuplu, in special in prima perioada a relatiei, partenerii sunt preocupati sa starneasca cat mai des asemenea trairi. Cadourile se ofera in cele mai diverse momente, cu ocazia sarbatorilor, la evenimente speciale sau doar pentru placerea celui care le ofera si a celui care le primeste.

Barbatii apreciaza cadourile practice 

Exista convingerea ca, in cuplu, doar barbatii pot face cadouri, ceea ce este fals si neechitabil. Si barbatii apreciaza cadourile. Ce-i drept, ei prefera alt gen de daruri. Daca femeile apreciaza bijuteriile, articolele vestimentare sau chiar obiecte fara utilitate, dar care sa fie dragute, barbatii prefera cadourile personalizate si practice. Pentru barbatii, un cadou poate reprezenta si o seara speciala pregatita de partenera sau cand aceasta ii aranjeaza o activitate deosebita, precum un sport extrem sau o excursie.

Cadourile au diferite semnificatii

Multe persoane asociaza cadourile cu confirmarea iubirii. Este posibil, dar sa nu uitam ca un cadou poate purta diferite semnificatii.

Nu consistenta cadoului este cea mai importanta, ci felul cum il oferim, momentul ales, contextul. Gestul de a oferi, de a face o bucurie partenerului este insotit de un ritual, de o preocupare care este apreciata suplimentar pe langa valoarea cadoului in sine. Dorinta de a face o bucurie, faptul ca ai fost atent la detalii si la preferinte confirma grija, interes, tandrete si atentie. Straduinta de a aduce multumire, surpriza si bucuria revigoreaza cuplul. Un cadou potrivit poate face minuni, dar este bine de stiut cum si cand sa-l faci sau sa nu-l faci.

Cand se fac cadouri si cum:

  • Cu orice ocazie, dar modul cum il oferi face deliciul! Ofera personal cadoul. Nu anunta neglijent: “Vezi ca ti-am luat un cadou, este pe masa! “.
  • Cadoul nu trebuie sa fie mereu acelasi, tot timpul este nevoie de inspiratie si noutate.
  • Cadoul este un simbol, cautati-l in acord cu mesajul ce vreti sa il transmiteti.
  • Cadoul este dovada ca iti doresti ca partenerul sa se bucure, sa traiasca sentimentul de entuziasm, multumire, surpriza. Fa-ti partenerul sa simta acest lucru!
  • A darui este o calitate sufleteasca nobila. A face cadouri contribuie la revigorarea si sudarea cuplului, il atentioneaza pe celalalt ca a fost in gandul partenerului, ca a facut un efort pentru a-i face o bucurie, ca partenerul conteaza si incearca sa il faca fericit, ca il respecta si ii cunoaste nevoile.
  • Apreciaza cadoul primit, daca nu corespunde asteptarilor, gaseste-i semnificatia gestului!
  • Daca partenerul a uitat sa faca un cadou la o sarbatoare, nu ii reprosa, incearca sa ii intelegi motivele. Daca se repeta, gaseste un mod prin care sa-i explici ca pentru tine conteaza asemenea gesturi.

 

Nu se fac cadouri

  • Cand exista tensiuni sau v-ati certat. In aceasta situatie, cadoul poate fi perceput ca o forma de manipulare. Intai rezolvati problema si apoi puteti face un cadou cu care sa dovediti bunele intentii
  • Cand ati gresit, nu incercati intr-un mod mercantil sa va rascumparati impacarea, intai discutati, asumati-va faptele si apoi puteti face un cadou
  • Incercati sa faceti cadourile pe care partenerul si le doreste sau le apreciaza, nu ceea ce iti place tie, el va aprecia faptul ca ii cunoasteti gusturile si nevoile
  • Cand celalalt are o problema personala si este suparat. In aceste conditii, exista riscul sa nu aiba resurse sa se bucure, si atunci vei fi dezamagit.

Cu toata convingerea va indemn sa faceti cat mai des cadouri, sa aduceti prospetime si bunavointa cu un gest la indemana oricui. Nu este necesar sa fie costisitor. Un cadou oricat de mic dovedeste preocuparea si interesul fata de partener. 

Keren Rosner

Psiholog Psihoterapeut

Telefon: 0723.495.380

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea