Casa

#tapet #design #echilibru #amenajare casa #canapele #balans #simetrie

Expertul Acasa.ro, Ioana Heredea: Balansul in designul interior

Designul interior are mai multe aspecte de baza decat doar stilul abordat. Am mai vorbit in articolele precedente despre modul in care trebuie sa gandim o amenajare interioara sau despre modul in care ne afecteaza starea de spirit spatiul in care traim si am descoperit ca o trasatura de baza a acestora este balansul in felul in care ne concepem si decoram casa.

 

Orice amenajare interioara trebuie sa respecte niste reguli de echilibru intre elementele stilistice ce definesc amenajarea, patternul pe care este construit conceptul si tot ceea ce inseamna obiecte sau mobilier in spatiul care il decoram. 

Daca spatiul in care traim nu este construit dupa anumite reguli care sa fie armonizate cu functiunea spatiului, cat si cu stilul nostru personal pot aparea tensiuni atat pe plan vizual, cat si in modul in care percepem amenajarea interioara.

 Cu totii am privit o camera frumos decorata sau amenajata si cu siguranta ca ne dorim sa obtinem acelasi efect in spatiul pe care il decoram. Una dintre regulile de baza in obtinerea echilibrului in ceea ce priveste designul este sa avem tot timpul in minte imaginea genereala pe care ne dorim sa o obtinem. Aceasta imagine este construita din multe detalii care trebuie sa alcatuiasca o imagine de ansamblu curata si usor de inteles de catre privitor.

In Gestalt psihology sau psihologia perceptiei este clar demonstrat ca, desi ochii nostrii percep spatiul fragmentat sau alcatuit din detalii, creierul nostru recompune totul sub forma unui intreg care este imaginea de ansamblu, imagine care este informatia finala inteleasa de toata lumea.

Una dintre regulile pe care trebuie sa le respectam in momentul in care amenajam un spatiu este simetria. Fiecare camera pe care o gandim poate sa fie construita in jurul unui teme care se repeta, de exemplu, in bucatarie putem avea trei scaune inalte care sa deserveasca zona de pult care genereaza o compozitie simetrica, sau in dormitor putem avea doua aplice sau lampi pentru citit care pot ordona ansablul compozitional al camerei. Aceste elemente pot stabili un numitor comun in ceea ce inseamna decoratiuni interioare in spatiul care il decoram. Simetria mai poate fi obtinuta si prin modul in care organizam mobilierul in spatiul dat. Spre exemplu, daca ne dorim sa cream un loc pentru a lua cafeaua, putem aseza cate o canapea de-o parte si de alta a mesei de cafea si astfel obtinem aceasta imagine simetrica a spatiului.
 

Un alt studiu al Universitatilor din Liverpool si Roma ne arata ca exista o puternica legatura intre imaginile simetrice si gandurile pozitive, de aici putem trage concluzia ca o compozitie simetrica ne poate genera ganduri pozitive, lucru care este de dorit intr-un spatiu locuit.

 

Tot la capitolul balans este si modul in care tratam suprafetele peretilor, mai exact culorile si texturile pe care le folosim pentru a concepe amenajarea noastra interioara. Un exemplu in aceasta directie este legat de mobiler si fondul pe care il folosim pentru a-l pune in evidenta. Daca avem un mobilier clasic care trebuie pus in evidenta va trebui sa folosim un tapet care sa functioneze ca familie formala cu detaliile mobilierului si in acelasi timp ca textura sau culoarea sa poata deveni un fond pentru intreg ansamblul din incaperea pe care o decoram. Ca si textura, tapetul trebuie sa se potriveasca sau sa fie in contrast in functie de stilul amenajarii, cu textura canapelei sau a fotoliilor din incapere. Spre exemplu, daca avem niste canapele cu o tapiserie de catifea, putem opta pentru un tapet cu insertii de catifea care sa se incadreze in aceeasi familie formala si vizuala.


In multe cazuri se poate exagera cu asocierea de texturi sau culori, de aceea este bine ca sa avem in gand imaginea de ansamblu, mai exact cum va arata un anume corp de mobilier sau decoratiune interioara in compozitia finala pe care dorim sa o construim .
 

Toate detaliile amenajarii trebuie gandite in functie de ansamblul general fara sa intrecem masura in privinta ornamentatiei si decoratiunilor.

In marea majoritate a cazurilor, un design interior de calitate este sinonim cu un mod cumpatat de a decora incaperile si casa in general.

 Balasul sau echilibrul intr-o amenajare interioara se poate obtine in multe modalitati, dar tot timpul trebuie sa tinem cont de imaginea pe care dorim sa o obtinem si sa nu gandim amenajarea in funtie de un sigur obiect, ci ca si un ansamblu de mai multe obiecte puse laolalta intr-un mod armonios.

Sursa foto: arhiva personala

Ioana Heredea
designer de interior
Tel.:
 0745.25.95.51; 0744.55.55.86 
Web: cerbulalbastru.ro 
Facebook: Cerbul Albastru

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Heredea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea