Casa

#draperii #ferestre #perdele #obloane #storuri #intimitate draperii #lumina draperii #imprimeuri draperii

Expertul Acasa.ro, designerul Mioara Stoenica: Draperiile colorate dau personalitate interiorului

Prin intermediul ferestrelor, interiorul intalneste exteriorul. Una dintre functiile cele mai importante ale ferestrelor este aceea de a permite luminii sa patrunda in interior. Lumina naturala este foarte atragatoare. Opusa luminii artificiale, aceasta nu este uniforma, schimbandu-se constant in intensitate si culoare de-a lungul zilei si de la sezon la sezon. Aceste variatiii subtile aduc vitalitate interiorului si ne pun in legatura directa cu natura.

Ce efect al luminii ne dorim?

Cand vine vorba despre ferestre, de obicei ne intrebam ce ar fi mai dragut? Draperii, storuri, obloane? Ce culoare? Ce material? Ce imprimeu? In fapt, ar trebui sa ne intrebam ce efect dorim sa obtinem, care este calitatea luminii pe care ne-o dorim pentru interiorul nostru? In functie de tipul camerei, efectul dorit ar putea fi una din variantele:

  • intimitate partiala;
  • intimitate totala;
  • filtrarea razelor solare;
  • blocarea razelor solare;
  • interior inundat de lumina;
  • favorizarea unei anumite privelisti;
  • blocarea unei privelisti neplacute;
  • transformarea ferestrei intr-un punct focal;
  • fereastra sa arate mai inalta sau mai larga;
  • tavanul sa para mai inalt etc

Odata scopul definit, optiunile devin mai usor de manevrat, iar alegerea finala va avea un impact important asupra caracterului, atmosferei si stilului incaperii.

Lumina naturala se modifica

Oricare ar fi acesta, decorul aplicat ferestrelor modifica intr-o masura mai mare sau mai mica lumina naturala: draperiile grele, dublate, o blocheaza complet. Perdelele translucide au ca efect o lumina discreta, difuza. Storurile din lamele orizontale sau verticale creeaza tot felul de modele de umbra si lumina s.a.m.d. O combinatie buna intre perdele si draperii ar putea filtra lumina intr-un mod interesant fara a acoperi complet privelistea.

 

Preferinta personala

Dar sigur ca intervine intotdeauna si preferinta personala …Spre exemplu, in dormitor, unele persoane adora sa fie trezite de razele soarelui, altele pot dormi bine doar daca lumina este complet opturata (pentru aceasta, draperiile se pot dubla cu tesatura numita blackout care blocheaza total lumina).

 

 

Culoarea decorului ferestrei aduce personalitate incaperii

Decorul ferestrei este o oportunitate de a experimenta culoarea, diverse imprimeuri/motive si texturi, care vor aduce personalitate interiorului. Adesea, culoarea draperiilor/perdelelor este armonizata cu alte elemente de design ale incaperii, uneori chiar repetand culorile folosite pentru pereti, mobile sau pardoseala, pentru o buna coordonare.

 

Accent

Poate doriti sa alegeti un accent puternic sau un contrast care introduce o “vioiciune” schemei de culori, altfel un pic monotona (una din cele mai indicate moduri de a folosi culoare la fereastra este jocul dintre culorile complementare - cum ar fi rosu cu verde sau albastru cu galben - alegand una din culori ca tema dominanta si plasand accente in culoarea complementara).

 

Culoarea poate media efectul luminii naturale

Nuante de galben, auriu, rozuri si rosu stins adauga o nota calda intr-o camera.

 

Albastrul si nuantele neutre

Nuantele de albastru si nuantele neutre sunt aerisite, odihnitoare si intensifica lumina si dau un aer racoros incaperii.

 

Imprimeul/modelul joaca un rol important

Imprimeul este si el foarte important. Deoarece modelul inseamna repetitia unor elemente, acesta are un anumit ritm care aduce o imensa vitalitate interiorului. De la traditional la contemporan, de la country-casual la urban, exista o mare varietate de desene din care se poate alege. De exemplu, motivele sub forma unor ramurele dispuse pe lungime merg mai bine la draperiile incretite sau cu pliuri. 

Modelele geometrice sau motivele de dimensiuni mari sunt preferabile acolo unde materialul cade drept, cum ar fi cazul storurilor. Se poate folosi o draperie cu model interesant si ca punct focal al incaperii.

 

Textura materialelor invita atingerea

Greutatea materialelor ca si tipul fibrelor din care sunt realizate dau subtilitate si caracter. Materialele grele, cum ar fi catifeaua si damascul, dau o nota de lux, in timp ce perdelele fine aduc un aer senzual. Bumbacul apretat, matasea si inul brut au la randul lor caracteristici care adauga noi dimensiuni alegerii decoratiei.

 

 

Sfatul meu:

Daca va indragostiti de un material cu un motiv anume, derulati balotul in magazin pe o lungime de cativa metri si formati pliuri cu degetele. Veti putea avea o idee despre cum ar arata materialul atunci cand va fi incretit, ca si cand ar fi la fereastra. Unele imprimeuri arata superb in balot, dar dens si confuz cand cad in pliuri. Nu uitati de acest test simplu inainte de a cumpara!

 

Date de contact:
Mioara Stoenica
Tel
. 0723 376 276
Web: mioarastoenica.com

E-mail: mioarastoenica@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Mioara Stoenica

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea