Casa

#stil design #brutalism #stil functional #stil brutalist

Expertul Acasa.ro, Camelia Papp, designer de interior: Lumina si betonul, elementele-cheie ale Brutalismului

Daca primul cuvant care va vine in minte cand cititi “brutalism” este “brut”, aveti dreptate. Brutalismul sau Stilul Brutalist este considerat un substil architectural al Stilului International, care se caracterizeaza, in principal, prin folosirea betonului brut, nefinisat. Este un stil care poate fi usor confundat cu modernismul pentru ca foloseste elemente repetitive din beton,  dar, spre deosebire de acesta, brutalismul utilizeaza si elemente neregulate, cu impact putenic asupra privitorului.
 

Termenul “brutalism” a fost folosit pentru prima oara de arhitectul suedez Hans Asplund, pentru a descrie Vila Goth din Uppsala, conceputa in 1949. Acest stil a durat aproximativ 20 de ani, intre 1950 si 1970, iar apoi a fost inlocuit cu Deconstructivismul. Doi dintre cei mai faimosi promotori ai stilului brutalist sunt  Le Corbusier si Mies van der Rohe.

Curentul a luat amploare in Anglia de dupa al doilea razboi mondial, cand se doreau solutii de constructie si amenajare ieftine, fara prea multe finisaje si ornamente.

In 1954, “Noul Brutalism“ a desemnat lucrarile unor tineri arhitecti britanici, grupati in jurul sotilor Peter si Alison Smithson.

Brutalismul este un stil functional.

In amenajarea interioara, cofragul pentru turnare este de asa natura construit, incat, dupa decofrare, se urmareste aspectul estetic al betonului.

Elementul decorativ cel mai des intalnit in amenajarile interioare brutaliste este lumina. Lumina este dinamica si poate crea jocuri interesante pe pereti, tavane sau pardoseli. Elementul care “incalzeste” betonul este lemnul, care se poate regasi in pardoseli si mobilier. Mobilierul este putin, functional si are linii, in general, drepte. Paleta cromatica este extrema de redusa, limitandu-se la gri, alb si nuantele mai deschise ale lemnului. Este un stil geometric si “curat”.
 

Unul din cei mai reprezentativi arhitecti ai Stilului Brutalist modern este Tadao Ando, architect japonez contemporan nascut in 1941, adept al principiului ca omul trebuie sa se adapteze mediului, nu sa-l modifice. El a construit faimoasa Church of Light in Osaka, un exemplu unde betonul brut si lumina creeaza o adevarata capodopera. Lumina patrunsa prin taieturile in beton devine un factor functional, nu doar estetic si are rol simbolic, facand trecerea dintre zona “lumeasca” si cea spirituala.

 

Sursa foto: urbantimes.co

Un alt exemplu al geniului lui Tadao Ando este Casa Koshino:

Sursa foto: archdaily.com




Sursa foto: archdaily.com


Alte exemple de amenajari ale stilului brutalist modern sunt:



Sursa foto:lemaymichaud.com



Sursa foto:thecoolhunter.net


Sursa foto: en.paperblog.com

 
Stilul Brutalist este un stil care a primit multe critici, mai ales in Anglia, fiind considerat un stil mai mult functional, rece si mai putin estetic.
 

Date de contact:

Camelia Papp
Interior Designer
Timisoara
Telefon:
0720.403.463; 0755.450.544
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Camelia Papp

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea