Casa

#ansamblu rezidential #apartament vechi

Expertul Acasa.ro Alexandru Pricop: Inchirierea unei locuinte, mai avantajoasa intr-un bloc nou sau vechi?

Cand vine vorba despre inchirierea unei locuinte, cei mai multi doritori vor ca aceasta sa "arate bine", sa fie amplasata in apropiere de mijloace de transport in comun, de metrou, dar si de puncte de interes general, precum un parc sau un centru comercial, sa fie intr-un imobil ingrijit si o zona linistita. Si, desi o locuinta noua s-ar califica tinand cont de aceste cerinte, potentialii chiriasi se indreapta cel mai adesea spre o locuinta amplasata intr-un bloc construit inainte de 1990. De ce?

Cea mai importanta diferenta intre inchirierea unui apartament nou si a unuia vechi este cea legata de chirie. Intr-o perioada in care pretul reprezinta principalul factor de decizie pe piata rezidentiala, faptul ca o chirie pentru un apartament nou este in medie cu 25% mai mare decat a unui apartament vechi similar ii determina pe multi sa se orienteze catre cel de al doilea tip de locuinta, mai ales daca vorbim de segmentul mass-market.

In plus, cei care doresc sa inchirieze o locuinta intr-un ansamblu rezidential trebuie sa aiba in vedere si faptul ca, in cele mai multe cazuri, vor avea de achitat lunar si o taxa de intretinere a complexului, aceasta avand o valoare diferita in functie de complex – proiectele pozitionate pe segmentul mass-market au o taxa lunara de aproximativ 100 de lei, in timp ce proiectele mai bine cotate au o taxa de intretinere cu o valoare mai ridicata.

Pe de alta parte, plata acestei taxe de intretinere se va regasi si in confortul de care veti beneficia: taxa include serviciile de curatenie generala ale spatiilor comune, intretinerea spatiilor verzi, paza sau deszapezire. In plus, daca veti alege o locuinta amplasata intr-un ansamblu rezidentiale, puteti fi aproape siguri ca veti locui intr-o comunitate in care gratarul din spatele blocului sau muzica redata la un volum maxim la o ora nepotrivita vor fi doar de domeniul trecutului.

Nu in ultimul rand, o locuinta dintr-un bloc nou va fi mai eficienta din punct de vedere energetic, acest aspect urmand sa se regaseasca in costurile de intretinere lunare, fapt care compenseaza un procent din taxa lunara de intretinere a complexului. Toate aceste aspecte au determinat din ce in ce mai multe persoane sa opteze pentru locuirea intr-o locuinta noua dintr-un imobil nou, segmentul middle-upper market fiind intr-o continua crestere in ultimii ani.

Un potential dezavantaj al ansamblurilor rezidentiale noi este legat de amplasare, cea mai mare parte a acestora nefiind la fel de bine conectate la reteaua de transport public precum zonele din marile cartiere. Exista desigur si ansambluri care beneficiaza de un amplasament foarte bun, dar pretul isi spune din nou cuvantul pentru majoritatea potentialilor chiriasi.

Inchirierea unei locuinte noi va presupune insa si o relatie cu proprietarul mult mai bine stabilita de la bun inceput – veti evita vizitele inopinante sau imixtiunile in amenajarile realizate in locuinta – un nivel al finisajelor net superior comparativ cu majoritatea locuintelor vechi si un stil de amenajare interioara potrivit cu deceniul in care traim.

Toate aceste aspecte trebuie sa fie atent cantarite pentru a se lua cea mai buna decizie, in functie de propriile dorinte si asteptari.

Alexandru Pricop

Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Pricop

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea