Casa

#prima casa #credite lei #achizitie casa #credite euro

Expertul Acasa.ro, Alexandru Pricop: Credite - ipotecare sau Prima Casa? Lei sau euro?

Cea mai importanta schimbare din ultimii ani pe piata rezidentiala a avut loc de curand, in momentul in care autoritatile au decis ca finantarile acordate prin programul guvernamental Prima Casa sa fie exclusiv in lei. Aceasta modificare i-a determinat pe potentialii cumparatori sa analizeze mai in detaliu ofertele de creditare existente, dupa o perioada de cativa ani in care finantarile in euro acordate prin Prima Casa au constituit principala optiune. Datele Coldwell Banker, compania cu cea mai extinsa activitate pe segmentul rezidential, arata ca finantarile prin Prima Casa reprezentau aproximativ 40% din totalul tranzactiilor, in timp ce achizitiile prin alte tipuri de credite si cu cash detineau fiecare o pondere de aproximativ 30%.

Trecerea programului Prima Casa la finantari exclusiv in lei a facut ca rata lunara pentru un credit de acest tip sa fie, in acest moment, cu aproximativ 300 de lei mai ridicata comparativ cu varianta anterioara in care creditul era accesat in euro – a fost luata in calcul o valoare a tranzactiei de 60.000 de euro cu un avans de 5%. Aceasta diferenta este mai mica decat in urma cu trei luni, cand s-a realizat modificarea Prima Casa si exista asteptari ca diferenta – si implicit rata lunara – va scadea in perioada urmatoare, tinand cont de reducerile de dobanda de referinte pe care Banca Nationala le opereaza, dar si actiunile bancilor de adaptare a ofertelor la cererea existenta – dobanda unui credit de tip Prima Casa este compusa din ROBOR la trei luni + 2,5%.

Chiar daca Prima Casa in lei are o rata mai ridicata chiar si fata de un credit ipotecare in euro, principalul avantaj al unui credit accesat prin programul guvernamental este reprezentat de avansul de doar 5% - pentru o locuinta cu un pret de 270.000 de lei, echivalentul a aproximativ 60.000 de euro, avansul este de doar 13.500 de lei, aproximativ 3.000 de euro.

 

Un credit ipotecar in euro are in acest moment o rata mai redusa dar pentru accesarea unui astfel de credit este necesar un avans de 25%, adica 15.000 de euro pentru o locuinta al carei pret este de 60.000 de euro. O varianta ar putea fi reprezentata si de un credit ipotecar in lei, insa ratele lunare depind foarte mult de diferitele oferte existente, existand si varianta in care un credit de tip Prima Casa are o rata lunara mai mica. In plus, avansul minim pentru un credit ipotecare in lei trebuie sa se ridice la minim 15% din valoarea imobilului.

 

Chiar daca creditul Prima Casa in lei are o rata mai ridicata, nu trebuie scos din calcul un element asupra caruia atentia s-a indreptat foarte putin in ultimele luni: riscul valutar. Un euro era cotat in 2008 la 3,68 de lei (curs mediu), in timp ce cursul actual este de 4,46 lei pentru un euro. Pe de alta parte, scaderea preturilor locuintelor a compensat deprecierea cursului, iar ratele lunare au continuat sa scada ca urmare a scaderii EURIBOR-ului.

Pe de alta parte, EURIBOR a ajuns la un minim absolut, 0,23%, marja pentru noi reduceri fiind foarte limitata – in plus, este de asteptat ca indicatorul european sa creasca in viitor, ceea ce va duce si la o crestere a ratelor. De asemenea, nu trebuie omis nici faptul ca vorbim de un credit pe o perioada de 25-30 de ani. Chiar daca astazi ratele in lei pot fi mai ridicate, peste cinci sau 10 ani, tinand cont de eventuala depreciere a monedei nationale sau de majorarea EURIBOR-ului, creditul in lei ar putea fi mai avantajos decat unul in euro. In plus, nu trebuie omis nici faptul ca un credit in lei reduce la zero riscul valutar pe care un solicitant si-l asuma.

In functie de particularitatile fiecarei situatii in parte, un credit poate fi mai bun comparativ cu altul. Nu trebuie omise din analizare nici factorii care tin de evolutia macroeconomica din viitor si daca toate aceste elemente vor fi atent cantarite, decizia va fi cea potrivita.

Alexandru Pricop

Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Pricop

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea