Casa

# plan urbanism # avize constructie casa # arhitect marian stefan # expert acasa.ro marian stefan #expert acasa.ro #constructia casei

Expertul Acasa.ro, Marian Stefan: Ce trebuie sa faci pentru a primi avizul de constructie al casei

Cand ne apucam de constructia unei locuinte trebuie sa fim constienti de faptul ca tot procesul de proiectare al imobilului va fi efortul comun al unei echipe de oameni coordonate de catre arhitect. Acest punct final in care ajungem dupa ce parcurgem etape prestabilite de proiectanti, administratia locala si legea 50 va fi chiar autorizatia de constructie cu ajutorul careia putem construi intr-un cadru legal.

Inainte de a ne apuca de proiectul propriu-zis, trebuie sa vedem in ce parametri trebuie sa ne incadram cu viitoarea constructie. Pentru a intelege si a vedea care sunt acesti parametrii va trebui ca in prima faza sa depunem un plan de urbansim la primaria orasului in care locuim sau in care dorim sa construim.

Acte necesare pentru a primi avizul de constructie

Pentru a depune planul de urbanism trebuie sa avem la indemana un extras de carte funciara (nu mai vechi de trei luni) , o copie dupa buletinul/buletinele proprietarului/lor si un plan de sitiatie si incadrare in zona, alaturi de o schita a conturului imobilului care urmeaza sa fie construit.

Dupa ce depunem toate aceste acte, insotite de o cerere in care sa fie stipulat regimul de inaltime, functiunea imobilului si titlul proiectului, va trebui sa asteptam o perioada de aproximativ 35 de zile pana va fi procesata solicitarea si vom primi un raspuns de la primarie sub forma acestui act informativ care ne spune exact in ce parametri sa ne incadram, ce regim de inaltime sa respectam si de ce avize sau studii de specialitate vom avea nevoie pentru a autoriza imobilul care dorim sa il construim.

Dupa ce primim avizul, putem sa ne apucam, impreuna cu arhitectul, designerul sau proiectantul sa gandim solutia finala a proiectului, adica felul in care va arata si functionalitatea imobilului ce urmeaza a fi ridicat.

Etapele proiectarii casei 

In aceasta prima faza de proiectare se stabilesc de comun acord cu beneficiarul modul in care se va face compartimentarea, elemente ale amenajarii interioare (daca este cazul ) si detaliile legate de sistemele de incalzire, de ventilatie, de racire, fatade si acoperis. Tot in aceasta etapa arhitectul lucreaza in stransa legatura cu inginerul structurist cu care trebuie sa gasesca si sa rezolve problemele legate de structura intregii constructii.

In momentul in care am primit urbanismul si avem conturul constructiei stabilit putem sa ne apucam si de ridicarea topometrica a terenului si de studiul geo, studiu care ne ajuta sa stabilim adancimea fundatiei si sa vedem compozitia solului de pe parcela pe care construim. In functie de avizele care ni se cer in solicitarea initiala pentru aprobarea planului de urbanism, putem merge in paralel cu depunerea acestora pentru a le obtine toate documentele necesare in timp util. 

Eliberarea autorizatiei de constructie

In momentul in care am obtinut avizele putem sa incepem intocmirea dosarului pentru eliberaerea autorizatiei de constructie din partea primariei. In afara de avizele deja obtinute, mai este nevoie de o fisa tip eliberata de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), dar si un memoriu de verificare a proiectului. Toate aceste documente vor ajunge la verificator - persoana autorizata pentru a da "verde" dosarului si a fi depus la primaria orasului de care apartine terenul pe care se va ridica imobilul nostru. 

Revenind, in dosar vom avea: planul de urbanism, CF-ul, ridicarea topografica, studiul geotehnic, proiectul de arhitectura, proiectul de stuctura, memoriile (arhitectura, structura si verificator), avizele si alte anexe din care este compus dosarul de autorizatie. Autorizatia de constructie va fi eliberata in temen de pana la 30 de zile de la depunerea dosarului la primarie. Dupa eliberarea acesteia va trebui sa trecem la anuntarea inceperii lucrarilor si, dupa zece zile, putem sa ne apucam efectiv de constructie .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marian Stefan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea