Casa

#constructie casa #pardoseala #tavan fals #fundatie #acoperis

Expertul Acasa.ro, Marian Stefan: Controlul executiei in constructii te scuteste de neplaceri! Iata la ce sa fii atent!

In domeniul constructiilor, fiecare arhitect, designer, inginer sau chiar beneficiar se confrunta cu probleme legate de calitatea executiei lucrarilor pe santierele in lucru. Inceputul lucrarilor de constructie, fie ca este vorba despre o casa, un bloc sau orice alt tip de imobil, poate fi promitator la inceput, dar, de multe ori, pe parcursul derularii santierului, apar probleme care mai tarziu pot sa ne creeze atat probleme la buget, cat si la ceea ce inseamna constructia in sine si modul in care functioneaza ea.

 

Pentru a avea siguranta ca lucrurile se deruleaza in parametri acceptabili pentru noi ca si proiectanti sau chiar pentru beneficiar (in cazul in care se lucreaza in regie proprie, neasistat de specialisti) trebuie sa controlam cateva puncte-cheie in ceea ce inseamna executia si procesul de derulare a lucrarii.

Aceste puncte-cheie se pot stabili in paralel cu “fazele determinate” ale proiectului, faze in care atat executantii, cat si proiectantii impreuna cu dirigintele de santier sunt prezenti in locul unde se deruleaza lucrarile de constructie. Aceste faze determinate marcheaza etape de o importanta sporita in derularea lucrarilor de constructie, cum ar fi saparea fundatiei, turnarea placii la parter, turnarea placii la etaj si finalizarea lucrarilor de constructie la acoperis. In aceste puncte-cheie trebuie sa urmarim modul in care se face executia, mai precis modul in care este sapata fundatia, daca se respecta cotele si adancimile de fundare din proiect, curatenia cu care este executata sapatura fundatiei si modul in care este asezat fierul in blocul de fundare. Aceste detalii ne pot spune multe despre modul in care opereaza constructorul si cat de dedicat este acesta proiectului.

In multe cazuri putem da peste mesteri care “stiu mai bine “ decat proiectantii bazandu-se pe experienta acumulata pe alte santiere, dar, dat fiind faptul ca in spatele fiecarui proiect stau multe calcule de structura facute conform unor stasuri si indici calculati anterior, trebuie sa tinem cont in primul si in primul rand de detaliile date de arhitect si structurist, acestia fiind responsabili pentru lucrare atat fizic, cat si juridic.

Pe multe santiere, “meseriasii’ si nu numai, la primele intaniri cu proiectantul sau inginerul incearca sa il “testeze” punandu-i tot felul de intrebari legate de proiect si modul in care trebuie rezolvate unele detalii. In calitate de beneficiari nu trebuie sa ne lasam indusi in eroare de aceste discutii deoarece procesul constructiv trebuie sa fie un mediu colaborativ in care arhitectul, inginerul, designerul, constructorul si beneficiarul sa conlucreze si sa colaboreze in vederea executarii constructiei la un nivel calitativ ridicat.

 

 

In cazul in care nu suntem insotiti de arhitect, inginer, designer etc. pe santier este bine sa ne cream o parere peronala si sa nu ne lasam influentati de modul in care pun problema unii mesteri sau constructiori . Este bine sa privim cu atentie la modul in care este asezata armatura in placa (la mijlocul placii), modul in care se face turnarea si daca se respecta indicii de turnare: temperatura exterioara, tipul de beton sau sapa, aditivarea lui si o executie cu cat mai putine pierderi.

La partea de zidarie trebuie sa fim atenti la modul in care este asezata caramida (drept si fara erori), la modul in care este cladita. Aceste erori de planeitate a zidariei ne pot costa ulterior scump in ceea ce priveste modul in care trebuie distribuita tencuiala pe pereti, in unele zone trebuie ingosata producand astfel pierderi de material si implicit pierderi finaciare.

Tot la acest capitol trebuie sa fim atenti la modul in care se executa turnarea stapisorilor care leaga zidaria, aceasta turnare trebuie executata “la fila”, fara ca sa iasa in exteriorul zidariei. La modul in care se face executia lucarii de zidarie trebuie sa mai fim atenti daca colturile casei sunt la 90 de grade fiindca o eroare mica poate genera pierderi mari la incaprerile cu deschideri mari.

 

 

Un alt detaliu la care trebuie sa fim atenti este modul in care este turnata placa si mai ales daca ea este plana, dat fiind faptul ca de multe ori venim peste cu incalzirea in pardoseala sau cu un anumit tip de finisaj care necesita o suprafata de aplicare plana fara diferente semnificative de nivel.

Fazele finale ale constructiei in rosu trebuie si ele supravegheate, mai ales modul in care sunt executate lucrarile de inchidere si de acoperire a casei. In aceasta faza este foarte important ca proiectul de structura sa fie respectat pana la ultimul detaliu si grinzile de lemn sa fie asezate pe conturul peretilor si pe centurile turnate peste zidarie. Acest detaliu de asezare este important deoarece in fazele ulterioare este facilitata asezarea termosistemului in zona acoperisului si a tavanului fals.

Acestea sunt doar cateva dintre detaliile care trebuie sa le avem in calcul si la care trebuie sa fim atenti pentru bunul mers al lucrurilor si al investiei noastre. O casa bine executata are o valoare imobiliara mai mare, pierderi termice si financiare mici si este gata intr-un timp mai scurt decat o casa prost executata care necesita reparatii ulterioare.

Saptamana viitoare vom dezbate importanta  controlului executiei pentru finisajele interioare.

Marian Stefan
arhitect 
designer de interior
Tel.:
 0731.48.04.43 
Tel/fax:  0257- 270510
Web: cerbulalbastru.ro 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marian Stefan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea