Casa

#culori apartament #culori bucatari #culori reci #culori calde #culori design interior #design interior

Expertul Acasa.ro, Ioana Heredea: Magia culorilor in amenajarile interioare. Cu ce sa inlocuiesti vesnicele gri si crem

Faptul ca multi dintre noi nu sunt designeri de interior nu este neaparat un impediment in ceea ce priveste decorarea sau organizarea vizuala a unui spatiu. Unul din punctele de plecare in amenajarea unui spatiu este paleta de culori pe care o alegem pentru fiecare dintre incaperile care urmeaza sa le decoram.
 

Pentru a putea crea un spatiu confortabil atat fizic, cat si vizual va trebui sa avem cateva notiuni bazice legate de ceea ce inseamna culorile si paleta de culori pe care trebuie sa mergem in momentul in care ne apucam de o lucrare. Una dintre metodele cele mai simple pentru a gasi culoarea potrivita
pentru o zona anume din casa este sa cream un joc intre culorile primare, cele secundare si cele tertiale.

Pentru a balansa/controla cat mai bine acest joc este bine sa ne folosim de un instrument care este la indemana oricui, mai exact roata culorilor.

Aceasta roata are aranjate toate tipurile de culori pe care le putem folosi in cadrul unui proiect de design interior, incepand de la culorile primare si continuand cu culorilerile secundare, intermediare si cele complementare.

Culorile primare sunt considerate culori de baza, care nu se pot obtine prin amestecul altor culori, acestea sunt rosu, albastru si galben.

Culorile secundare sunt cele care se pot obtine din amestecul culorilor principale (oranj, violet si verde).

Pe acceasi paleta mai avem si culorile tertiale, care se pot obtine prin amestecul culorilor primare cu cele secundare.

In aceeasi ordine de idei mai putem lucra la intensitatea unei culori cu ajutorul unor metode simple, cum ar fi adaugarea de alb in cazul in care dorim sa deschidem culoarea respectiva, negru in cazul in care dorim sa o inchidem si gri in cazul in care dorim sa obtinem un ton putin mai inchis al aceleasi culori.

Acum ca am clarificat in mare cum functioneaza paleta larga de culori care ne este pusa la dispozitie, de cate ori trebuie sa ne apucam de o amenajare interioara este momentul sa trecem la partea de compozitie si aranjament al culorilor intr-un context anume.

Pentru a putea gandi designul interior al unei lucrari de amenajare trebuie sa mai tinem cont si de un alt aspect legat de cea ce inseamna culorile in general atat ca si aspect vizual, cat si ca impact pshihologic asupra starii noastre de spirit.

Culorile se impart in trei mari grupe, culori calde, culori reci si culori neutre.

 

Culoarea rosie, oranj sau galben sunt asociate cu spectrul de culori calde si aduc un sentiment de veselie mediului in care sunt folosite. Pentru a calma sau a tempera un spatiu anume putem folosi culori cum ar fi verde, albastru sau violet, culori care sunt considerate ca facand parte din spectrul de culori reci.

 

In zonele de primire, bucatarie sau zona de loft din casa/apartamentul in care traim putem folosi culori neutre, care sa functioneze ca un fond pentru
mobilier, draperii, perdele si alte decoratiuni din spatiul respectiv.

Cand vine vorba despre culorile complementare, lucrurile stau destul de simplu, intr-un spatiu dat putem utiliza o culoare complementara si culoarea opusa acesteia pe roata culorilor, o putem folosi ca si accent la diferite ornamente sau zone pe care dorim sa le accentuam sau sa le scoatem in evidenta.

 Acestea sunt cateva din regulile generale de care trebuie sa tinem cont in momentul in care gandim o amenajare interioara si dorim sa iesim din tiparul clasic de griuri si tonuri de crem care se folosesc in majoritatea lucrarilor de amenajari interioare.

Ioana Heredea
designer de interior
Tel.:
0745.25.95.51; 0744.55.55.86
Web: cerbulalbastru.ro
Facebook: Cerbul Albastru

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Heredea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea