Casa

#animal de companie #adoptie #timp #spatiu #analize #Expertul Acasa.ro dr. Nicoleta Simion

Expertul Acasa.ro, dr. Nicoleta Simion, medic veterinar: Vrei sa adopti un animal? Iata la ce sa te astepti!

Prezenta unui animal in sanul familiei noastre inseamna neindoielnic dragoste neconditionata, loialitate si bucurie. In caz ca de-abia ce ati primit cadou un catel sau o pisicuta ori poate va ganditi sa adoptati un animal de companie, nu actionati sub impuls si incercati sa va documentati asupra nevoilor si ingrijirilor pe care le presupune viitorul membru al familiei dumneavoastra.

Adoptia unui animal atrage dupa sine nenumarate responsabilitati, motiv pentru care odata ce aceasta decizie a fost luata ea trebuie sa se bazeze pe intelepciune si o buna informare.

Premergator adoptiei, analizati-va stilul de viata si vedeti daca acesta va permite sa deveniti proprietarul unui animal.

Aveti suficient timp la dispozitie?

Indiferent de cat de obositi sau ocupati sunteti, va trebui sa acordati zilnic o particica din timpul dumneavoastra animalului: exercitiu fizic, alimentatie, vizite la veterinar etc.

Exista suficient spatiu pentru animal in locuinta dumneavoastra?

In cazul in care doriti o pisica, lucrurile sunt mai simple, intrucat din acest punct de vedere nu sunt foarte pretentioase. Pentru un caine insa, si mai ales pentru unul energic, un apartament de dimensiuni mici poate reprezenta o reala problema.

Mascul sau femela?

Nu de putine ori am observat reticenta oamenilor fata de femele, intrucat invariabil se gandesc la momentul in care aceasta va intra in calduri. Sa nu uitam insa ca acest lucru se intampla de doua ori pe an si, exceptand aceste perioade, nu vor fi probleme. Masculii insa vor fi apti pentru imperechere in permanenta.

Imi pot permite din punct de vedere financiar ingrijirea unui animal?

Intretinerea unui animal presupune o investitie financiara permanenta din partea dumneavoastra ca si proprietar. Cheltuieli le la care trebuie sa va asteptati vizeaza: alimentatia de baza, accesoriile de care are nevoie si servicii medicale veterinare.

Prima vaccinare a cainelui incepe la varsta de 6 saptamani, dupa o deparazitare interna in prealabil (45 lei) si continua la intervale de doua saptamani cu minim doua vaccinari polivalente (50-80 lei, in functie de vaccinul folosit).

Pentru pisici, se administreaza initial primul vaccin la 9 saptamani, iar la 12 saptamani urmeaza vaccinarea polivalenta.

Odata ce schema de vaccinare initiala este completa, va urma revaccinarea animalului odata pe an pe tot parcursul vietii animalului.

Controalele de rutina la intervale de 3-4 luni sunt binevenite, iar in scop profilactic/de diagnostic se pot efectua examene hematologice complete, ce va pot atrage atentia asupra existentei oricaror dezechilibre.

Costurile acestor examene cu un profil biochimic de baza si o hemoleucograma completa se pot ridica in jurul sumei de 150 lei.

De asemenea, trebuie sa aveti in vedere ingrijirea si tunderea blanii. Tunsul pentru un caine variaza in functie de greutatea acestuia,  incepe de la suma de 50 lei (2-10 kg) si poate ajunge pana la 100-150 lei pentru animalele de talie foarte mare. Pentru pisici, tunsul variaza intre 50-80 lei.

 

Nicoleta Simion 

Medic veterinar 

Centrul Medical Vet Care Clinic

Adresa: Calea Serban Voda nr. 286, bl 3A,  sc. B, ap. 36

Site: www.vetcareclinic.ro

Telefon: 0740.965.250; 0762.637.206

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea