Casa

#lumina #living #expert acasa.ro #exploatare spatiu #Mioara Stoenica

Expertul Acasa.ro, designerul Mioara Stoenica: Cum sa exploatezi spatiul disponibil

Pentru ca spatiul este cel mai pretios element de care dispui atunci cand te gandesti cum sa-ti amenajezi interiorul, este important sa analizezi minutios felul in care poti sa-l exploatezi la maximum. Este bine sa fii constient ca de acest moment depinde, de fapt, reusita sau esecul intregului proiect.


Daca incaperile au tavan inalt, de exemplu, exista posibilitati de a optimiza spatiul pe verticala, cu un mezanin. Poate rezulta un loc original pentru lucru, lectura sau odihna, in care poate fi gazduit si un prieten peste noapte. Poti, de asemenea, comanda un mobilier de depozitare inalt.

Daca ai o insiruire de incaperi mici, ar fi interesant sa elimini un perete sau mai multi (de vorbit intai cu un specialist in rezistenta constructiilor), transformarea  intr-o zona deschisa poate fi spectaculoasa, mult mai prietenoasa si moderna.


Daca in living exista o nisa sau se poate face una, acesta ar putea fi locul natural pentru instalarea unei canapele confortabile, viitorul loc de conversatie si cafea, punctul cel mai atractiv al livingului. Deasupra nisei iti poti etala operele de arta, fotografii etc. Indata ce se va intra in incapere, nisa va atrage imediat ochiul.

Lumina ne influenteaza starea sufleteasca

Indiferent ce solutie alegi, lasa lumina naturala sa intre in casa ta.  Exista o legatura puternica intre spatiul ambiental si starea noastra sufleteasca, ce depinde in primul rand de cantitatea de lumina si de calitatea iluminarii, sunt de parere specialistii in materie de design interior.
Nu este nimic mai seducator decat o incapere confortabila, scaldata intr-o  lumina naturala, care se schimba de-a lungul intregii zile, peretii si obiectele capata pe rand nuante diferite in functie de momentul zilei.


Este intotdeauna util sa cunosti orientarea incaperii pentru a sti daca aceasta primeste lumina dimineata, spre seara sau, in mod ideal, toata ziua. Cunoscand orientarea camerei, te va ajuta sa alegi culorile si iti va permite sa accentuezi sau sa diminuezi luminozitatea. De exemplu, lumina din incaperile cu orientare spre nord are tendinta de a vira spre gri. Ea  devine si mai terna daca peretii sunt vopsiti cu alb stralucitor (pur, alb ca zapada). In acest caz, poti alege un gri pal, care va incalzi atmosfera sau un alb cu o usoara tenta de crem.

Pentru un efect bun, ramai in tonuri neutre, alegand culori pale in spatiile lipsite de lumina.

Daca ai o incapere inundata de o lumina vie intreaga zi, iti poti permite sa folosesti ce culori vrei, inclusiv culori vii ca fucsia sau topaz.

Daca o incapere este prea intunecata si iti doresti lumina, incearca sa deschizi o fereastra  in tavan, daca este posibil.

Gandeste separatiile dintre incaperi din  panouri culisante din sticla  sau usi din sticla, pentru a profita de lumina incaperilor luminate. De multe ori, dintr-un hol lung, intunecos, se deschid usi spre diverse incaperi luminate. Daca usile de pe hol vor avea sticla (mata pentru pastrarea intimitatii) pana jos, lumina va patrunde  cu usurinta prin ele.


Pentru a mentine intimitatea incaperilor fara a opri lumina sa intre in casa, incearca storuri lejere din muselina sau in.

De retinut! Un spatiu trebuie privit si judecat  in ansamblu si utilizat judicios, de aceea, asigura-te ca incaperilor tale nu le lipseste prospetimea confortabila data de lumina.
 

Date contact:

Mioara Stoenica

Tel. 0723 376 276

E-mail: mioarastoenica@yahoo.com

 

Web: mioarastoenica.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Mioara Stoenica

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea