Casa

#silicon #adeziv #scoici #faianta #mozaic #perete #masa #cleste #marmura

Expertul Acasa.ro, designerul Mihaela Pavelescu: Mozaicul, un detaliu pretios in orice tip de interior!

Mozaicul este una dintre cele mai vechi tehnici in decorari de spatii. Fie ca este mozaic mural, pavimental sau decorativ pe diferite suprafete, ne incanta privirea, ne atrage atentiasi ne fascineaza prin detaliul executiei.

Mozaicul, in epoca moderna si contemporana, este realizat din diferite materiale: pietre colorate, scoici, marmura, sticla colorata, ceramica... etc. Are un rol estetic deosebit in decorarile interioare si exterioare. Dau acel accent de detaliu care ne bucura privirea.

Este uimitor cum aceasta tehnica poate schimba radical un obiect, o fatada, un front de masa, un perete interior, o rama de oglinda ori un vas decorativ de interior sau exterior.

Daca vrei sa faci singur un mozaic pe un ghiveci de flori sau pe un blat de masuta decorativa ori pe orice alta suprafata, iata de ce sa tii cont!

Pasul 1: Alegerea suportului

Alege suportul. Sa fie curat, apoi schiteaza un desen unde liniile delimiteaza suprafetele ce urmeaza a le monta cu mozaic.

Pasul 2: Alegerea materialelor

 

Alege materialele. Poti opta pentru placute de faianta, scoici, pietre colorate, bucati de sticla colorata. Poti alege orice materiale doresti, dar care, prin adaugare, sa aiba suprafata neteda!

Pasul 3: Pregatirea materialelor

Pregateste materialele pentru placarea de mozaic. Daca ai ales placutele de faianta, este bine sa le pui putin in apa, apoi sa le tai cu un cleste bucatica cu bucatica, in diferite forme.

Apoi, fiecare bucatica trebuie slefuita putin pe margine pentru a fi neteda! Poti adauga pe langa aceste bucatele de faianta, daca doresti, bilute de sticla colorata ori scoici. Important este ca atunci cand le alaturi sa pastreze aceeasi grosime.

Pasul 4: Lipirea

Dupa ce ai adunat materialele dorite, cu putin silicon lipeste bucatica cu bucatica, prin alaturare, cu un spatiu de 3 mm intre placutele dorite pe suprafata ce este pregatita pentru mozaicare.

Pasul 5: Uscarea

Dupa ce ai lipit toate bucatelele pe suport, lasa un timp suprafata sa se usuce! Cateva ore, o zi. Depinde de timpul de lipire a adezivului.

Pasul 6: Chituirea

Dupa ce s-au lipit bine piesele pe suprafata-suport, pune-ti manusi din plastic, pentru protectia mainilor. Amesteca putin chit (alb sau colorant) dupa instructiunile mentionate pe punga acestuia, si toarna sau impasteaza suprafata pentru a intra tot materialul in santurile dintre bucatetele alipite. Lasa apoi la uscat. Intinde bine materialul si apoi lasa la uscat.

Pasul 7: Finalul lucrarii

Dupa uscarea chitului, poti sterge piesele cu un burete umed, apoi cu un material textil uscat, lustruieste suprafata mozaicata. Se sterge suprafata pana bucatelele de faianta, sticla sau ce am ales ca material pentru mozaic vor fi curate si stralucitoare!

Mozaicarea nu este o tehnica grea, insa cere timp, indemanare, rabdare si...creativitate! In detaliile mentinoate in randurile de mai sus am exemplificat pe scurt cum putem realiza acasa propriile lucrari de mozaic. Poate nu vor arata ca si lucrarile realizate de artistii profesionisti, insa asta nu ne impiedica sa fim creativi!

Sper sa te inspire imaginile adaugate si daca doresti mai multe detalii cum sa faci un mozaic sau cum sa iti transformi anumite obiecte in piese de arta, ma poti contacta oricand.

Mihaela Pavelescu

artist plastic & arhitect interior designer

Fondator concept Creativ decor 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Mihaela Pavelescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea