Casa

#stil de amenajare #Vastu Vidya #stilul indian #pat baldachin #canapele #perne #pardoseala #divan

Expertul Acasa.ro, Camelia Papp, designer de interior: Secretele indiene pentru amenajarea armonioasa a casei

India a fascinat intotdeauna occidentalii datorita unor principii religioase si culturale multiple si aparte. Asa cum chinezii au sistemul de principii Feng Shui de amenajare armonioasa a casei, Indienii au Vastu Vidya. Vastu inseamna locuinta, iar Vidya - stiinta , astfel ca Vastu Vidya inseamna stiinta construirii armonioase a locuintelor. Aceasta isi are originile in Vede, scripturile sacre ale Indiei.

 

Vastu Vidya si Feng Shui sunt regasite in Stravechea stiinta arhitecturala, Vastu Shastra, care este mentionata pentru prima data in Stapatya Veda, care este o parte din Atharva Veda. 

Vastu Vidya a fost utilizata initial pentru constructia templelor si a palatelor regale. Acestea  erau considerate centre ale lumii si focare de energie benefica. Termenii au fost cuprinsi si in stravechile texte budiste, considerand ca supravegherea muncii de constructie este una din indatoririle unui calugar. Treptat, insa, principiile sale au fost aplicate si locuintelor umane obisnuite, care cuprindeau si o zona sacra ce servea ca loc de rugaciune si de adorare a Divinului.

Vastu Vidya isi propune să realizeze un echilibru intre locuinta, vazuta ca un microcosmos si Univers, inteles ca Macrocosmos, menit ss asigure sanatatea, prosperitatea si fericirea fiintei umane.

 

Asadar, stilul Indian de amenajare trece granitele culorilor puternice, a materialelor bogate si a decoratiunilor specifice, fiind, in esenta, un stil mult mai complex si mai subtil.

 

In continuare voi enumera caracteristicile generale ale stilului de amenajare indian. Gama cromatica a stilului indian este dominata de culorile pamantului: maro inchis, rosu inchis, galben, dar se regaseste destul de des si negru.

Mobilierul e format din canapele si divane joase, cu multe perne, paravane perforate, corpuri de mobilier sculptate in lemn masiv exotic (ratan, mahon, bambus, rachita) cu detalii florale, arabescuri sau figurine religioase, adevarate opere de arta, predominante fiind cele vopsite in negru si maro inchis. In dormitor, patul sculptat este piesa centrala. Este masiv si poate avea baldachin sau doar doar stalpi in jur.

Pardoselile sunt din piatra, placi ceramice sau mozaic, pentru a compensa caldura excesiva a climei. Incaperile sunt inalte, tot din acelasi motiv. 

Tesaturile sunt realizate manual din materiale natural (matase), pictate cu vopseluri naturale in culori vii, aducand aminte de condimentele foarte des folosite in bucataria indiana (cardamom, curry, turmeric). De asemenea, se foloseste mult auriul. 

Decoratiunile stilului indian sunt reprezentate de statuete cu animale, zei hindusi aurii, din bronz sau lemn, vase de lut, lumanari, cutii pentru condimente.

Exemple de amenajari in stilul indian:

Surse: dreamstine.com, prismma.in, interiordesignpedia.com,furnishburnish.com

Date de contact:
Camelia Papp
Interior Designer
Timisoara
Telefon:
0720.403.463; 0755.450.544

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Camelia Papp

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea