Casa

#tehnologii smart home #Smart Home #internetul obiectelor #casa inteligenta

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

O casa inteligenta (Smart Home) este o locuinta ce incoropreaza sisteme avansate de automatizare ce le permit locuitorilor monitorizarea si controlul functiilor casei. Printre aceste functii cele mai importante sunt reglarea temperaturii, a iluminatul si mentinerea sigurantei.

Sursa: shutterstock.com

Din anii 2000 si pana acum, acest concept a castigat in popularitate o data cu dezvoltarea tehnologiilor integrate, pe de o parte si cu scaderea costurilor, pe de alta parte. Astazi o casa inteligenta poate trage jaluzelele in cazul in care temperatura creste, poate detecta o scapare de gaz, poate transmite informatii importante despre copii cand nu sunteti acasa, poate porni sistemul de incalzire chiar inainte sa ajungeti sau va poate astepta cu melodia preferata, in cea mai placut iluminata ambianta. Nu este de neglijat faptul ca nu veti mai uita vreodata usa garajului deschisa sau luminile aprinse, pentru ca ele pot fi inschise chiar cu ajutorul smart phone-ului.


Sursa: amazon.com

O alta ramura foarte importanta a acestor sisteme inteligente este locuirea asistata pentru persoanele in varsta. Cu ajutorul noilor dispozitive electrocasnice traiul zilnic poate fi mult simplificat, de la mesaje-memento, liste de cumparaturi, controlul integral al iluminatului. In plus, persoanele apropiate sau personalul medical pot fi alertate in cazul unui accident, prin intermediul dispozitivelor de monitorizare si noilor aplicatii de transmitere a datelor in timp real.


Sursa: digitaltrends.com


Dar care este alcatuirea sistemelor de Case inteligente?

Aceste sisteme inteligente presupun un panou de comanda central ce aduna informatii de la toti senzorii, calculeaza daca functioneaza in parametrii programati de catre proprietar, pentru ca apoi sa faca o autoreglare a sistemului. Interfata grafica (GUI) permite utilizatorului sa controleze si sa programeze de la distanta comportamentul sau mediul termic al casei sale. Panoul central de comanda al locuintei poate fi accesat in principal prin intermediul telefonului mobil sau al unui alt dispozitiv conectat la internet.

Pe langa controlul direct al parametrilor sistemelor integrate in circuitul Casei inteligente, majoritatea producatorilor ofera si pachete cu parametrii preprogramati. Aceste asa-numite „scenarii” ofera utilizatorului prin atingerea unui singur buton posibilitatea de a trece, spre exemplu, de la modul de iarna la modul de primavara.

Pentru cei care isi doresc o casa inteligenta, cel mai avantajos din punctul de vedere al costurilor este ca acest concept sa fie adus in discutie inca din momentul proiectarii ei. Astfel, pot fi integrate optim atat panoul de control central, cat si circuitele aferente.



Sursa: cnet.com

In ajutorul tehnologiei caselor inteligente vine un nou concept numit „internetul obiectelor”. Acest concept presupune ca obiectele casnice vor prinde viata cu ajutorul internetului. De exemplul, frigiderul poate transmite informatii despre continutul lui,masina de spalat vase isi va pune singura pe lista de cumparaturi detergentul, sistemul de irigatii va putea fi pornit la distanta, iar in cazul celor in varsta sau bolnavi, pot fi transmise chiar informatii privind starea de sanatate.



Sursa: digitaltrends.com

In concluzie Casele inteligente reprezinta o investitie majora in sisteme tehnologice foarte moderne, dar acest lucru nu inseamna ca sunt doar un pas catre un grad sporit de confort, un moft, dar si ca pot amortiza aceasta investitie in timp, prin eficientizarea consumului energetic si creearea unui mediu mai sanatos si mai sigur.

Sursa foto: pcmag.com

 






 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Silvia Maria Teodorescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea