Casa

#inchiriere apartament #inchiriere locuinta #chirie bucuresti #chirie casa

Expertul Acasa.ro, Alexandru Pricop: La ce sa fiti atenti cand inchiriati o locuinta

Anul universitar va incepe in curand si o data cu el va debuta si cea mai incinsa perioada a anului pe segmentul de inchirieri, perioada in care se inregistreaza cel mai ridicat numar de intelegeri incheiate. Tocmai de aceea, o serie de aspecte importante ar putea fi trecute cu vederea de catre viitorii chiriasi, dornici sa isi gaseasca cat mai rapid o locuinta pe care sa o inchirieze.

In primul rand, tocmai datorita faptului ca in perioada septembrie – octombrie se inregistreaza cele mai multe inchirieri de locuinte dintr-un an, recomandam viitorilor chiriasi – fie ei studenti sau nu – sa inceapa procesul de identificare a unei proprietati inca din luna august sau, pe cat posibil, sa il amane pentru luna noiembrie. Astfel, exista o mare probabilitate de a obtine o chirie mai mica sau de a inchiria o proprietate mai buna.

Studentii, caci ei sunt principala categorie de chiriasi in aceasta perioada, ar trebui sa tina cont ca locuintele din apropierea campusurilor universitate se inchiriaza de regula cel mai rapid – avand, in cele mai multe cazuri, si o chirie mai ridicata decat media pietei. Tocmai de aceea, acestia ar trebui sa ia in calcul si alte zone, deplasarea zilnica cu metroul sau cu mijloacele de transport in comun putand sa aduca o economie in ceea ce priveste costurile cu chiria. In acelasi timp, costul pe chirias va fi mai redus daca mai multe persoane vor inchiria un apartament cu mai multe camere, comparativ cu inchirierea unei garsoniere de catre un singur student.

Detalii esentiale 

In ceea ce priveste proprietatea care va fi inchiriata, unul din cele mai importante aspecte este cel legat de relatia cu proprietarul, relatie care trebuie sa fie incadrata in niste parametri de la bun inceput: trebuie stabilita o data fixa cand proprietarul poate veni pentru incasarea chiriei – astfel se vor evita potentialele vizite inopinante ale proprietarului – si trebuie intocmit un proces verbal din care sa reiasa starea locuintei la momentul preluarii acesteia.

In plus, viitorul chirias ar trebui sa acorde o atentie sporita si elementelor care se afla dincolo de usa proprietatii: starea imobilului, in ce mod este acesta intretinut, existenta unor spatii verzi si magazine in apropiere, apropierea de mijloace de transport in comun. De asemenea, este indicat ca viitorul chirias sa obtina informatii privind costurile de intretinere din timpul sezonului rece precum si costurile utilitatilor (incalzire, internet/cablu/telefonie, etc)

Din punct de vedere al costurilor, un viitor chirias ar trebui sa aiba in vedere faptul ca majoritatea proprietarilor solicita in continuare o luna de garantie – care va fi returnata la finalul perioadei de inchiriere in cazul in care nu vor exista datorii la utilitati – si plata unei luni de chirie in avans.

Avantajele locuintelor noi 

In ceea ce priveste locuintele noi, acestea prezinta avantaje ca apartenenta la o comunitate distincta, locuirea intr-un spatiu cu finisaje mai bune – eventual si mobila de ultima generatie – si un grad de siguranta mai ridicat, fie ca vorbim de eventualul acces securizat in cadrul complexului sau de vechimea redusa a constructiei. Pe de alta parte, o locuinta amplasata intr-un imobil nou nu va avea, de regula, un amplasament la fel de bun ca cel al unei locuinte vechi dintr-un cartier clasic si va avea o chirie cu minim 25% mai ridicata.

Alexandru Pricop

Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Pricop

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea