Casa

#agent imobiliar #achizitie locuinta #colaborare agent imobiliar #broker imobiliar

Expertul Acasa.ro, Alexandru Pricop: De ce sa colaborati cu un agent imobiliar

Tranzactiile cu locuinte realizate printr-un agent imobiliar detin in Romania un procent foarte redus din totalul tranzactiilor, comparativ cu statele vestice sau SUA, unde situatia este inversa. Neintelegerea serviciilor pe care care un consultant le furnizeaza. coroborata cu dorinta de a economisi comisionul tranzactiei, precum si faptul ca breasla nu are cea mai buna imagine, dupa ce in perioada de boom oricine putea sa fie broker imobiliar, reprezinta principalele motive pentru care unele persoane nu apeleaza la serviciile unui consultant imobiliar.


In final insa, se ajunge ca de multe ori sa platiti mai multi bani pentru o locuinta sau sa consumati mult mai mult timp decat daca ati colabora cu o firma de consultanta cu renume pe piata. Cel mai important atu pe care un broker imobiliar cu experienta il poate aduce in procesul de achizitionare a unei locuinte este legat chiar de pret! Daca sunteti cumparator,  trebuie sa aveti in vedere ca brokerul cunoaste foarte bine piata, zona respectiva in care doriti o locuinta, stie ce tranzactii s-au incheiat in ultima perioada si care a fost pretul mediu al acestora.

Pretul la care vedeti o proprietate intr-un anunt este de regula mai mare decat cele de tranzactionare, brokerul putand sa aduca argumente solide in cadrul unei negocieri pentru a se ajunge la un pret de piata mai apropiat de cel mediu de tranzactionare. De asemenea, un broker imobiliar poate aduce un pret mai bun si pentru vanzator, daca ne gandim la urmatorul scenariu: o proprietate este listata de catre proprietar la un pret initial de 58.000 de euro, desi preturile de tranzactionare sunt de aproximativ 53.000 de euro. In absenta clientilor, proprietarul va cobori pretul intr-un interval de, sa zicem, sase luni, existand insa posibilitate ca, in functie de factorii specifi respectivei zone si proprietati (numar de oferte, cerere existenta), preturile sa coboare in acest interval sub nivelul de 53.000 de euro, vanzatorul pierzand astfel in final, comparativ cu situatia in care ar fi avut de la bun inceput niste asteptari mai apropiate de nivelul real din piata.

Un alt avantaj pe care il puteti avea prin colaborarea cu un agent imobiliar este cel legat de economia de timp si efort depus pentru gasirea locuintei dorite. Colaborarea cu un broker imobiliar trebuie sa plece de la premisa ca scopul acestuia din urma nu este de a va vinde o locuinta, ci de a va consilia in gasirea celei mai potrivite locuinte pentru nevoile si cerintele dumnevoastra, la cel mai bun pret posibil. Principalul atu al unui broker imobiliar este reprezentat de informatiile pe care le detine si de experienta acumulata. Oricat timp ar petrece o persoana documentandu-se in legatura cu oferta disponibila, in legatura cu preturile dintr-un anumit moment si o anumita zona sau strada sau in privinta aspectelor legislative, nu va ajunge la gradul de acces la informatie si la experienta unui consultant imobiliar care face asta zilnic de o buna perioada de timp

Un consultant imobiliar va poate ajuta si in privinta identificarii locuintei dorite, in functie de criteriile dumnevoastra de selectie. Puteti stabili alaturi de acesta care sunt cerintele si nevoile dumnevoastra in ceea ce priveste punctele de interes (scoli, centre comerciale, parcuri etc.), numarul de camere, partitionarea sau bugetul orientativ care ar fi necesar pentru achizitia locuintei dorite. In plus, tinand cont ca o companie imobiliara are un portofoliu vast de proprietati promovate – Coldwell Banker are, spre exemplu, peste 10.000 de oferte exclusive – veti realiza o economie semnificativa de timp, brokerul urmand sa selecteze acele proprietati care sunt conforme cu cerintele dumnevoastra.

Nu in ultimul rand, rolul unui consultant este important si in ceea ce priveste aspectele legale. Acesta va asista in prealabil vanzatorul in intocmirea tuturor documentatiilor necesare. In plus, va puteti baza pe expertiza consultantului, care este la curent, daca nu chiar specializat, pe zona in care doriti sa cumparati o locuinta. Astfel, el va va consilia in privinta celor mai bune institutii de invatamant din zona sau va va oferi informatii pretioase despre vecini sau potentiale puncte de interes amplasate in apropiere.

In plus, un consultant imobiliar poate pune la dispozitia unui cumparator sau vanzator si o alta serie de servicii, prin partenerii sai, precum servicii notariale sau ale unor brokeri de credite, dar si servicii post vanzare, precum inchiriere sau property management – daca achizitia a fost realizata in scop investitional – sau servicii de amenajare daca locuinta a fost cumparata pentru locuire.

Exista si cateva aspecte de care o persoana care apeleaza la serviciile unui consultant imobiliar ar trebui sa tina cont. In primul rand, un potential cumparator ar trebui sa caute cateva anunturi in zona de interes pentru a identifica agentiile care au cele mai multe anunturi in respectiva zona. Prin prisma informatiilor din respectivele anunturi (cat de ample sunt, daca exista o galerie de poze edificatoare etc.) isi va putea forma si o opinie legata de compania imobiliara si, foarte important, cumparatorul ar trebui sa isi stabileasca intalniri cu respectivii agenti.

Prin aceste vizite, cumparatorul isi va forma si o imagine asupra prestantei companiei imobiliare si a consultantilor sai. Cumparatorul ar trebui, de asemenea, sa isi seteze cateva intrebari privind specificul zonei, facilitatile disponibile, tipurile si particularitatile imobilelor, ce ar trebui evitat, dar si ce recomandari exista.

Cumparatorii ar trebui sa fie pregatiti sa semneze un contract de vizionare, in situatia in care brokerul imobiliar ii va prezenta una sau mai multe proprietati. De asemenea, potentialul cumparator va semna si un contract de prestari servicii prin care isi ia obligatia de a plati un comision din pretul de tranzactionare al proprietatii cumparate prin intermediul agentului. De regula, comisioanele practicate sunt in valoare de 3% dar acestea pot fi negociate in unele cazuri, valoarea comisionului putand fi data si de gradul de implicare al brokerului, de la verificarea actelor de proprietate pana la negocierea repetata a pretului de tranzactionare.

Colaborarea cu un consultant imobiliar poate aduce deci multiple beneficii, scopul acestuia fiind ca la final sa puteti spune ca ati facut cea mai buna alegere.

Alexandru Pricop

Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Pricop

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea