Casa

#locuinta #certificat energetic #obligativitate certificate energetice

Expertul Acasa.ro Alexandru Pricop: Certificatele energetice au devenit obligatorii! Ce trebuie sa stiti despre ele

Certificatele energetice pentru imobile au devenit obligatorii de la finalul lunii iulie, acestea trebuind sa fie prezentate la orice tranzactie cu un imobil/locuinta sau la orice inchiriere a unei locuinte. Pe scurt, un certificat energetic arata potentialului cumparator sau chirias in ce clasa energetica se incadreaza respectiva proprietate, practic, cat de eficienta este din punct de vedere energetic si ce costuri posibile de intretinere va avea respectiva proprietate.


Clasificarea energetica se face in functie de clase si note. Cea mai importanta clasa energetica este clasa A (o locuinta foarte buna din punct de vedere al eficientei energetice, clasa intalnita insa rar), urmata de clasele B, C, D, E si F. Locuintele si imobilele primesc si o nota energetica, maximul fiind de 100 (aceasta nota este totusi foarte, foarte rar intalnita). Ca si in cazul unei clase de scoala unde exista elevi mai silitori si elevi mai putini silitori, o locuinta poate fi clasa B dar nota energetica poate fi 84 sau 97. La fel, o locuinta din clasa C energetica poate avea nota energetica de 65 sau de 80.

Deci, nota energetica este mult mai importanta pentru un potential cumparator sau chirias, acesta fiind indicatorul asupra caruia trebuie concentrata toata atentia. Pentru un cumparator sau un chirias, o diferenta de 15-20 de puncte intre doua locuinte ar trebui sa fie considerata semnificativa in procesul de diferentiere al proprietatilor.

Locuintele amplasate la parterul si la ultimul etaj intr-un imobil vor avea o nota energetica mai mica. De asemenea, locuintele care au mai multi pereti exteriori vor avea o nota energetica mai mica.

Proprietatii trebuie sa aiba in vedere ca vor trebui sa obtina un certificat energetic pentru propria locuinta chiar daca imobilul a fost reabilitat termic. Fiecare proprietar poate incerca sa isi imbunatateasca eficienta energetica a proprietatii prin diferite lucrari interioare, insa diferentele obtinute nu vor fi semnificative daca imobilul (un bloc spre exemplu) a fost deja reabilitat termic. In cazul locuintelor din ansambluri rezidentiale, dezvoltatorul va elibera cumparatorului un certificat energetic.

Costul eliberarii unui certificat energetic variaza in functie de tipul si suprafata proprietatii. Preturile din Bucuresti pleaca de la 200 de lei pentru cele mai mici proprietati, confort II, si urca pana la aproximativ 350 de lei, un cost mediu fiind de aproximativ 300 de lei. Preturile sunt mai mari cu peste 50% in alte orase existand si situatii unde diferenta este si de 100%.

Un certificat energetic are o valabilitate de zece ani si trebuie reinnoit de fiecare data cand locuinta sau imobilul trece prin imbunatatiri - spre exemplu o reabilitatea termica sau schimbarea tamplariei in locuinta. Lista auditorilor acreditati poate fi consultata pe site-ul Ministerului Dezvoltarii si Administratiei Publice, auditorii avand drept de practica la nivel national. Va recomandam insa, unde este posibil, sa alegeti o firma care are mai multi auditori si mai ales un sediu, avand in acest caz posibilitatea de a face unele modificari ulterioare in certificatul energetic in cazul aparitiei unor erori - spre exemplu in cazul anului de constructie.

Exceptie de la obligativitatea intocmirii certificatului energetic fac imobilele cu o suprafata mai mica de 50 de metri patrati utili, imobilele care sunt monumente istorice, imobilele si locuintele care sunt inchiriate in scopuri turistice pe o perioada de maximum patru luni pe an si imobilele si locuintele provizorii dar nu pentru mai mult de doi ani - spre exemplu, inainte sa construiti o casa cu trei etaje, realizati o locuinta temporara cu o camera sau doua; in privinta acesteia din urma nu va trebui sa obtineti un certificat energetic.

Alexandru Pricop

Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Pricop

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea