Casa

#locuinte #vanzare locuinte #consultant imobiliar #acte vanzare locuinta

Expertul Acasa.ro Alexandru Pricop: Pasi de urmat pentru vanzarea unei proprietati

Mii de locuinte existente pe piata sunt vandute in fiecare an si, in timp ce fiecare tranzactie este diferita, fiecare proprietar doreste acelasi lucru - cea mai buna tranzactie cu cele mai putine batai de cap, cele mai mici costuri si cel mai putin timp pierdut. Tocmai de aceea, daca doriti sa vindeti o locuinta, este indicat sa urmati cativa pasi inainte de a incepe efectiv procesul de promovare a locuintei.

In primul rand, trebuie sa pregatiti locuinta pentru vanzare, proces care poate dura de la cateva zile la cateva saptamani. Este necesar sa priviti proprietatea prin ochii unui potential cumparator si sa determinati ceea ce trebuie reparat, curatat, vopsit sau eliminat din locuinta.

O locuinta curata si eventual nemobilata va fi mult mai atractiva pentru un potential cumparator care va veni la o vizionare.

Baia si bucataria trebuie sa arate impecabil, acestea fiind de regula incaperile unde curatenia conteaza cel mai mult, si este indicat sa nu aveti perdele, pentru o luminozitate mai buna, si sa va asigurati ca toate becurile sunt in stare de functionare. O polisare a parchetului si cateva flori pot aduce de asemenea un plus locuintei.

In acelasi timp, acesta este un moment bun pentru a te intreba de ce doresti cu adevarat sa vinzi. Vanzarea locuintei tale poate sa insemna o chestiune foarte importanta, tocmai de aceea trebuie sa ai un foarte bun motiv ca sa o vinzi, poate schimbarea serviciului intr-o alta zona a orasului, familia ta a devenit mai numeroasa si ai nevoie de mai mult spatiu. Motivul pentru care vrei sa vinzi poate fi de impact in procesul de negociere cu potentialii tai clienti.

De ce este necesar un consulant imobiliar

Stabilirea pretului dorit este astfel un pas foarte important in procesul de vanzare a unei locuinte. Este recomandat sa va alegeti un consultant imobiliar: acesta va putea sa va ofere exemple de tranzactii similare si de preturi la care s-au vandut locuinte similare cu cea pe care o aveti – desigur, va puteti informa singur in privinta unui pret de listare pentru locuinte similare, din aceeasi zona spre exemplu, insa aceste preturi sunt cele de strigare, nu cele la care se incheie efectiv vanzarea, putand sa pierdeti astfel o perioada indelungata.

In plus, un consultant imobiliar va poate fi de folos in intocmirea actelor si, desigur, in promovarea locuintei – printr-o eventuala retea de agentii sau acces la diferite canale de promovare online.

Din punct de vedere al actelor, trebuie sa va asigurati ca aveti actul de dobandire al proprietatii, care atesta dreptul de proprietate asupra bunului imobiliar. Cele mai des intalnite acte de proprietate sunt: act de vanzare-cumparare, contract de donatie, contract de schimb, sentinta civila definita si irevocabila, certificat de mostenitor, contract de construire. De asemenea, trebuie sa aveti pregatita documentatia cadastrala, incheierea de intabulare, extract de carte funciara pentru autentificare eliberat de ANCPI, adeverinta tip eliberata de asociatia de proprietari, certificatul fiscal eliberat de Primaria de sector sau a localitatii, certificatul energetic al proprietatii si un act de identitate.

Nu exista nici o indoiala ca vanzarea unei case este un eveniment important, iar procesul de vanzare poate fi complex. Vor fi oameni care vor veni in casa ta, documente de semnat si problemele care urmeaza sa fie negociate. Deoarece vanzarea unei proprietati implica o serie de probleme atat personale cat si de afaceri, este important ca totul sa fie facut cat mai bine.

Alexandru Pricop

Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Pricop

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea