Cariera

#oferta #imprumut #cerere #datorii #crize #vanzatori #cumparatori

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Efectele dependentei dintre cumparatori si vanzatori

Ce senzatie poti avea, cand cumperi marfa de la un vanzator, platind cu bani luati cu imprumut de la acelasi om? Cred ca printr-o astfel de relatie se creeaza o dependenta periculoasa, atat pentru cumparator, cat si pentru vanzator, chiar daca, la prima vedere, poate parea a fi o situatie ideala, sigura si confortabila pentru toata lumea.

Astfel de relatii pot da nastere la imagini si impresii false si perturba preturile din piata. De regula, deznodamantul este nefericit, iar vinovatia este, intotdeauna, a ambelor parti.

In loc sa reflecte realitatea, raportul corect dintre cerere si oferta si valoarea reala de utilitate, aceste legaturi de dependenta dintre cumparatori si vanzatori ajung sa genereze crize veritabile si greu de stapanit, cu efecte imprevizibile.

Poate parea o explicatie simplista, insa lucrurile evolueaza dupa reguli similare, atat la nivelul personal al fiecarui cumparator, cat si la nivelul larg al unei comunitati, al unei natiuni sau al unei zone economice mai largi, chiar la nivel international.

Oricand apare o astfel de situatie, se pot rememora cazurile concrete, reale, pe care le pastreaza istoria recenta. Asa cum spunea Einstein, numai un nebun poate astepta rezultate diferite, daca face mereu aceleasi lucruri.

Pozitia dominanta si asupritoare a vanzatorului este posibila numai daca si numai atat timp cat cumparatorul continua sa-i plateasca pretul cerut.

In momentul in care achizitia se face din alta parte si se rupe relatia de dependenta, puterea vanzatorului se evapora brusc.

In momentul in care datornicul refuza sa-si prelungeasca indatorarea, dispare si cea de-a doua parghie de putere din mainile vanzatorului.

De bine, de rau, la nivel individual se mai poate apela la autoritati si arbitri, care sa reglementeze astfel de situatii, cu puterea data de reglementari legale.

Problemele de la nivel national si international pot fi rezolvate numai daca si numai atunci cand organismele de reglementare actioneaza cu obiectivitate, fara a ceda in fata puterii iluzorii a pozitiei de forta detinute de vanzatorul creditor.

Oamenii informati sunt mai precauti, odata preveniti sunt mai putin expusi la riscuri. Ei sunt mai atenti la cat de mari sunt datoriile pe care le fac, fata de cine se indatoreaza si de la cine si ce cumpara cu banii luati cu imprumut.

Cel putin in ultimii ani, avem o serie de exemple de natiuni ai caror conducatori au fost prea putin sau deloc precauti, suportand consecintele.

Observatia este valabila si pentru cei care, detinand pozitii dominante, au continuat sa dea bani si sa vanda marfa pe datorie catre tarile carora le-au acordat imprumuturi.

Din pacate, nota de plata este suportata partial si de cei precauti, prin inflatie, devalorizare, somaj – cu alte cuvinte, printr-o reducere a sigurantei, a securitatii personale, afectand una dintre nevoile umane de baza.

Radu Mircea Chirvase

Web: marketingprofitabil.com/

facebook.com/Marketing.Profitable

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Radu Chirvase bun

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea