Cariera

#pret #google #ecran #apple #camera foto #aplicatii #android #greutate #smartphone #iOS

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: De ce ai cumpara un smartphone?

Pentru unii oameni, este suficient faptul ca un apropiat, din familie sau din cercul de prieteni, are un smartphone anume si gata, decizia este luata. Altii isi formeaza o serie de criterii, inainte de a lua decizia de a cumpara un model sau altul. Azi, cel mai important criteriu pare a fi pretul, desi acest lucru nu este totuna cu valoarea pe care o primesti, in schimbul banilor.

Printre ceilalti factori care influenteaza alegerea unui smartphone se numara marimea ecranului, functiile si aplicatiile disponibile, usurinta cu care se utilizeaza.

Mai conteaza viteza cu care se misca in propriul meniu si in cursul navigarii pe Internet, stabilitatea, marimea camerei foto/video, caracteristicile de memorie, capacitatea de stocare, rezistenta la socuri, gama de culori, greutatea, aspectul.

Pentru multi, conteaza pur si simplu sa fie un model la moda, in tendinte, raspandit si usor de recunoscut, eventual in culori sic, atragatoare, care fac parte dintr-o identitate asumata sau dorita.

 Smartphone-urile, o necesitate?

Telefoanele inteligente sunt suficient de raspandite, incat sa vezi zilnic zeci de oameni, care privesc cu atentie un ecran mic, tinut in palma.

Fie pe strada, fie la metrou sau in statiile de autobuz, astfel de aparate sunt prezente, de parca viata fiecaruia ar depinde de conectarea permanenta.

Iar aceasta conectare este vizibila deseori, prin firele care pornesc de prin tot felul de buzunare, care mai de care mai ascunse, pentru a ajunge invariabil undeva, in zona capului, cel mai probabil in urechi.

Nu poti fi sigur, pentru ca, de cele mai multe ori, firele dispar sub un fes, o gluga, o cordeluta sau intr-o frizura originala, care acopera cea mai mare parte a capului, cu fata cu tot.

Nici nu mai este de mirare sa treci pe langa oameni care vorbesc de zor, uneori cu gesturi largi, desi sunt singuri. Doar firele te mai linistesc, pentru ca iti confirma ca discutia are un interlocutor la distanta, contactat si conectat cu ajutorul unui astfel de aparat telefonic inteligent.

In aceeasi masura, in parc, pe terase, la cinema si in alte locuri publice, constati ca timpul trece tot mai repede, iar copiii stiu sa faca tot mai multe lucruri, chiar daca sunt legate de tehnologii de ultima ora.

Cu unele dintre ele, recunosc, m-am familiarizat doar dupa ce le-am vazut puse in actiune de copii de varsta prescolara, care se jucau, cu cel mai relaxat aer din lume, facand miscari din manute pe ecranele sensibile ale unor aparate inteligente numite smartphone sau tableta.

Astfel de mici minuni tehnice sunt privite ca o necesitate, ca un moft sau ca o moda, in functie de ochii subiectivi ai fiecarui critic, care se incumeta sa puna intrebari, sa caute informatii si sa pipaie, neincrezator, pentru a descoperi utilitatea sau inutilitatea unei astfel de relatii stranse cu un aparat electronic.

Ei bine, un lucru este clar, telefoanele inteligente fac parte din prezentul cotidian, intr-o proportie suficient de importanta, incat sa ocupe o parte tot mai mare din piata ofertelor de comunicatie.

Avem de ales intre niveluri diferite de comunicare, de acces la informatie, de viteza de reactie la evenimente din viata noastra, personala sau profesionala.

Cu siguranta, telefoanele inteligente reprezinta un progres ireversibil, greu de imaginat in urma cu doar cativa ani, cand astfel de aparate faceau senzatie doar in filmele stiintifico-fantastice sau cu agenti secreti, dotati cu aparate disponibile exclusiv pentru ei.

Poti sa-ti pastrezi telefonul mobil clasic si sa-l folosesti in continuare. Este bine sa stii de ce se raspandesc atat de repede telefoanele inteligente, ca alternativa la aparatele clasice.

Iar daca vei cauta un smartphone pentru tine sau cineva apropiat, te ajuta sa afli cateva lucruri, care sa-ti usureze alegerea.

Astfel, iti vei putea pregati alegerile viitoare, atunci cand vei avea nevoie sa comunici in mai multe feluri cu oamenii din viata ta, membri ai familiei, prieteni, colegi, cunoscuti si necunoscuti.

Smartphone-urile – adica telefoanele inteligente – permit accesul rapid la Internet, adica la fluxuri de informatii din orice categorie, in timp real, din orice sursa, de oriunde de pe glob.

Astfel de informatii pot fi importante si utile, fie ca este vorba despre stiri sau harti, despre starea vremii, rezultate la competitii sportive, evolutii financiare si curs valutar, burse de locuri de munca, evenimente, asa mai departe.

Tehnologia permite adaugarea unui numar impresionant de aplicatii dedicate telefoanelor inteligente, de la obisnuitele jocuri si platforme de transmitere de mesaje si fotografii in mediu electronic si pana la cumparaturi mobile si chiar transferuri de bani – e drept, ultimele sunt mai dezvoltate in alte tari decat la noi, insa probabil vor aparea si aici, in curand.

Probabil ai vazut deja destule afise si panouri publicitare care includ un cod QR, adica un fel de desen mozaicat, pe care, scanandu-l cu un smartphone, il poti folosi pentru a obtine acces rapid la un anumit gen de informatii, produse sau servicii.

Ei bine, un astfel de cod este accesibil si util pentru detinatorii de telefoane cu acces rapid la Internet, scutindu-te de efortul de a tasta o adresa lunga intr-un browser, pe tastele sau ecranul telefonului.

La sfarsitului anului 2012, in lume s-au vandut intre 653 de milioane si 712 de milioane de telefoane inteligente (in functie de sursa datelor statistice), cu sisteme de operare dedicate, adica aproximativ 45% din totalul de telefoane mobile vandute.

Gigantii Internetului domina ca pondere a sistemelor de operare utilizate, Google prin Android si Apple prin iOS, urmati de Blackberry, Symbian, Windows si Linux.

In total, in 2012 s-au vandut 1,75 miliarde de telefoane mobile, adica unul din fiecare patru oameni de pe glob si-a cumparat un telefon nou, iar asta intr-un an in care vanzarile au scazut usor, iar 45% dintre aparatele vandute au fost smartphone.

Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, cu o cota totala de piata de 29%, este Samsung (locul 1 si la smartphone, cota de piata 31%), urmat de Nokia, detronata dupa mai bine de un deceniu (locul 3 la smartphone).

Apoi vin pe locul 3 cei de la Apple (locul 2 la smartphone), urmati de Huawei, Sony, ZTE, LG, HTC, RIM-Blackberry si asa mai departe. Datele statistice se bazeaza pe studiile IDC, Strategy Analytics si ABI Research.

Datorita prizei la public a telefoanelor inteligente, multe firme de comunicatii mobile aleg sa propuna la vanzare aparate produse sub marca proprie, acest lucru luand amploare si la noi. Mai mult, exista chiar marci romanesti de telefoane inteligente, care atrag tot mai multi cumparatori si simpatizanti.

Citeste lunea viitoare, in partea a doua a articolului, ce alte criterii luam in considerare atunci cand achizitionam un smartphone. 

Radu Mircea Chirvase

//marketingprofitabil.com/

https://www.facebook.com/Marketing.Profitable

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Radu Chirvase bun

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea