Cariera

#aspiratii cariera #primul interviu cariera #cariera copii #cariera

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: O cariera de succes la varsta de 5 ani

Fara voia noastra, inca de mici copii suntem orientanti catre o cariera. Primii care "arunca" o caramida la fundatia carierei noastre sunt prietenii parintilor nostri, matusile sau, uneori, chiar parintii. O sa va intrebati cum fac ei asta? Simplu...

"Ce vrei sa te faci cand vei fi mare, puiule?"

"Serios, asta ma intrebi? Si eu care credeam ca ma intrebi ce cadou vreau de ziua mea."

Si prima oara cand bietul copil se intalneste cu intrebarea asta atat de serioasa, incepe si cauta prin cotloanele mintii lui un raspuns corect. Ca doar e prima intrebare de la primul interviu din viata lui, care are ca subiect propria lui cariera.

Daca ascultam raspunsurile copiilor ne vom da seama ca cele mai ravnite cariere sunt cele de medic, politist, pompier, marinar, educator, profesor, actor, cantaret, si, mai nou, fotomodel, prezentator de televiziune si fotbalist.

Daca reactia unchiului este una pozitiva, e clar ca a dat raspunsul corect. Copilul rasufla usurat si abia asteapta sa fie a doua oara intrebat acelasi lucru si de catre matusa. Acum stie exact raspunsul corect.

Si uite asa, caramida peste caramida, copilul incepe sa-si creioneze, inca din frageda copilarie, o cariera de succes bazata pe primul raspuns corect la prima intrebare de la "primul interviu de angajare". Asta pana ajunge in ultimul an de liceu si trebuie sa raspunda la a doua intrebare care tine, desigur, tot de cariera lui:

La ce facultate vrei sa mergi? Aici, raspunsurile, din fericire sau nu, incep sa difere din ce in ce mai mult. De la "nu stiu exact" sau "acolo unde merg si prietenii mei", ori "ma duc la mai multe si vad eu unde intru", pana la "Academia de Muzica din Viena" sau "Harvard".

Din fericire, norocul meu a fost o simpla corigenta la chimie (sper sa nu citeasca si tata articolul asta, pentru ca inca nu stie). Spun norocul meu pentru ca asa am ajuns sa fiu psihoterapeut. Si tare ma bucur ca nu am urmat linia "caramizilor" aruncate de catre unchi, matusi si prieteni de familie. Pana in ultimul an de liceu, raspunsul meu "corect" era doctor.

Stau de vorba cu oamenii. Iar cand ii intreb cu ce se ocupa, ei imi raspund: "sunt analist financiar", "sunt consultant alimentar", "lucrez in vanzari", "sunt manager la o firma care produce medicamente"...

Dar cand erai mic ce voiai sa devii?...

Ei, atunci voiam sa devin actor/actrita. Si lasa privirea in jos de parca s-ar rusina ca intre timp a devenit auditor financiar.

Intalnesc oameni care si-au ales o cariera pentru ca asa au raspuns cand erau mici.

Unii dintre ei isi dau seama repede si fac ceva - au curajul sa-si schimbe cariera.

Unii cred ca asta le-a fost menirea, dar sunt tristi si viseaza cu ochii deschisi cum ar fi fost daca ar fi mers la Conservator (mai au o sansa la Vocea Romaniei).

Altii, cei mai norocosi , putini ce-i drept, imi spun ca asta si-au dorit de dinainte sa se nasca.

Scrisoare deschisa catre TINE:

Draga, copile,

Cand te va intreba matusa ta ce vrei sa te faci cand vei fi mare, spune-i ce-ti doresti sa primesti de ziua ta.

Tinere, afla ceea ce vrei sa faci. Cauta printre manualele de liceu si dincolo de ele, printre oamenii noi pe care ii cunosti si dincolo de ei.

Tinere - tot cu tine vorbesc - fugi de ceea ce ar trebui sa faci. Repet, afla ce vrei sa faci.

Si acum, doamna, domnule, va felicit pentru cariera dumneavoastra de pana acum. Cred ca este timpul sa renuntati la ea si sa faceti ceea ce vreti. Ati facut destul timp ceea ce a trebuit. Si, nu, nu sunteti prea batran pentru asta.

Omule, fa-ti o cariera din a-ti urma magia ta!

Date de contact:
Alexandru Busila

Trainer HPDI
Web: hpdi.ro
Facebook: HumanPerformanceDevelopmentInt

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Busila

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea