Cariera

#manager #cariera #pasiune #job

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Condu-ti tu cariera, nu lasa cariera sa te conduca!

Povestea a inceput inca din ultimul an de liceu. Mihai avea rezultate foarte bune si la matematica si la fizica. Desfacuse deja de cateva ori carburatorul batranei Dacii a tatalui sau si masina inca mai functiona.

Incotro, Mihai?...

La Politehnica, negresit. Inginerie si Mecanica. Vreau sa fac motoare!

Si au urmat patru ani de pregatire intensiva. A avut doar doua restante. La examenul de licenta a obtinut nota 9,30. Nu a iesit bine de pe bancile facultatii ca a si primit trei oferte de munca de la trei companii importante in domeniu. A cantarit bine si a ales. Carierea lui isi urma cursul natural, ar spune unii. Si nici eu nu-i contrazic.

Poate ca intuiti, deja. Mihai e un tip ambitios. Stie ce vrea. A inceput intre timp si un masterat. Ii place ceea ce face la noul loc de munca. Ii place chiar foarte mult, iar rezultatele nu intarzie sa apara. Este implicat, este serios si obtine rezultate foarte bune.

Au trecut deja 3 ani. Nu mai este un junior. Experienta profesionala acumulata il ajuta sa evolueze si mai mult. Ideile lui, proiectele la care lucreaza sunt adevarate succese.

 

Mihai stie ce vrea. De multe ori a sarit peste masa de pranz pentru ca nu voia sa se dezlipeasca de ideea lui, de proiectul la care lucra. Mihai este pasionat de ceea ce face. Mihai nu munceste. El spune ca isi urmeaza pasiunea.

 

Au mai trecut doi ani. Mihai este cel mai bun inginer din departament. Era si normal, nu? El isi urmareste pasiunea de mai bine de zece ani. Si acum isi aminteste cand a desfacut prima oara carburatorul batranei Dacii. Atunci a inceput totul. Si de atunci, energia cu care Mihai isi construieste cariera este inepuizabila. Mai mult, parca pe zi ce trece, implicarea lui este si mai mare.

Saptamana trecuta a primit un nou proiect. Un motor electric. E o provocare extraordinara pentru Mihai. Deja are cateva idei pe care abia asteapta sa le testeze in laborator.

Citesc ceea ce am scris mai sus si, sincer va spun, ma incearca un sentiment de invidie. Admiratie, dar si invidie. Mihai are o cariera perfecta. Prea s-au potrivit toate. Bravo!...

A mai trecut o saptamana. Mihai avanseaza cu noul proiect. Primeste un telefon de la Directorul General si este invitat la o sedinta.

Mihai, in primul rand, te felicit pentru tot ceea ce ai facut pana acum pentru compania noastra. Esti cel mai bun inginer al nostru. In al doilea rand, te-am chemat la aceasta sedinta pentru a-ti propune sa fii noul manager al departamentului in care lucrezi deja. Ce zici?...

Pai ce sa zic?!... Sunt onorat si bucuros. La asta chiar nu ma asteptam. Va multumesc frumos!

In mai putin de doua saptamani, Mihai avea propriul lui birou. Masina de serviciu si un salariu pe masura noului post.

E luni. Mihai se indreapta catre munca. Intra in curtea institutiei si vireaza catre laborator. Franeaza si zambeste. A gresit. Biroul lui, acum, este in partea opusa. Intoarce si se amuza in sinea lui de situatie. Intra in birou si, ca in ultimii zece ani de zile, se grabeste sa-si urmeze pasiunea. Cu toate schimbarile din ultima vreme a ramas putin in urma. Isi deschide laptopul si se apuca sa lucreze la ultimul proiect - motorul electric.

Directorul General intra pe usa biroului.

 

Buna dimineata, Mihai. Ce faci?

 

Buna dimineata. Ce sa fac?... Incerc sa recuperez timpul pierdut cu toate schimbarile astea. Am ramas putin in urma cu motorul electric, dar in cel mult doua zile voi recupera.

Mihai, acum esti manager! De acest proiect ar trebui sa se ocupe unul dintre subordonatii tai. Tu nu mai proiectezi . Tu supervizezi, ii raspunde zambind. Uite, gandeste-te pana la ora 11 la unul dintre inginerii nostri, care crezi ca ar fi cel mai potrivit sa preia acest proiect. Te astept la mine in birou sa discutam. Spor!...

De la momentul in care s-a inchis usa au trecut doua ore in care Mihai auzea incontinuu cuvintele "tu nu mai proiectezi", "tu nu mai proiectezi".

Mihai nu mai stie ce vrea.

Te regasesti in povestea lui Mihai? Pasiunea ta merge la brat cu cariera ta? Esti cea sau cel mai bun specialist din departamentul unde lucrezi? Felicitari! Pana acum ai o cariera de invidiat.

Asteapta-te la un telefon din partea Directorului General. E posibil sa-ti propuna o avansare. Pregateste-te pentru asta...

Intreaba-te daca pasiunea ta este de acord sa mearga la brat cu o noua cariera - aceea de manager.

Intreaba-te daca esti dispus sa nu mai "proiectezi", ci sa supervizezi.

Este tentant, da, stiu...

Dar esti pregatit sa renunti la pasiunea ta pentru un birou, o masina si un salariu mai bun?...

Vrei sa fii cel mai bun specialist sau vrei sa fii manager?...

Fii sincer cu tine!

Ce s-a intamplat cu Mihai?...

Hmm, e manager. E un manager bun,  dar nu e cel mai bun manager din companie.

Ce ar spune Mihai?...

"Condu-ti tu cariera, nu lasa cariera sa te conduca!"

Date de contact:
Alexandru Busila

Trainer HPDI
Web: hpdi.ro
Facebook: HumanPerformanceDevelopmentInt

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Busila

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea