Cariera

#incredere in sine #relaxare #pasiune #conversatie #atitudine #consiliere #abilitati conversatie #Eduard Ezeanu

Expertul Acasa.ro, consultantul in cariera Eduard Ezeanu: Cum sa condimentezi o conversatie

Expertul Acasa.ro, consultantul in cariera Eduard Ezeanu: Cum sa condimentezi o conversatie

Abilitatea de a face conversatie este una de baza, desi exista mute persoane care au dificultati chiar si in a purta a conversatie uzuala. Insa ceea ce te poate diferentia cu adevarat de majoritatea este abilitatea de a face o conversatie interesanta si stimulanta.

In ultimii 5 ani am lucrat cu sute de persoane pentru a le ajuta sa-si dezvolte abilitatile conversationale si sa devina mai expansive social. Pe baza acestor experiente, vreau sa iti impartasesc cateva idei practice privind modul cum poti sa condimentezi o conversatie.

Subiectul conversatiei conteaza

Ajuta foarte mult daca reusesti sa aduci si mentii in conversatie subiecte de discutie aparte. Despre munca, seriale si politica vorbeste mai toata lumea. Dar daca tu stapanesti bine si alte subiecte, ceva mai exotice? Este o importanta bila alba pentru tine.

De pilda, o parte din activitatea mea profesionala implica vorbit in public Am constatat ca aproape de fiecare data cand intr-o conversatie apare subiectul vorbitului in public si impartasesc din experienta mea pe aceasta tema, cealalta persoana este fascinata de subiect.

Pentru ca este un subiect atipic, unic, care in mod natural captiveaza. Iar daca subiectul captiveaza, tu captivezi ca persoana.

Atitudinea conteaza si mai mult

Mai mult decat subiectul de discutie insa conteaza atitudinea ta. Daca esti sigur pe tine si relaxat intr-o conversatie, chiar si cu o persoana noua, daca felul tau de a vorbi reflecta pasiune si entuziasm, atitudinea ta va fascina partenerul tau de conversatie.

Deseori capacitatea unei conversatii de a fi interesanta nu tine atat de mult de ceea ce spui, ci de felul in care-l spui. Iar aici atitudinea ta joaca rolul-cheie.

Din acest motiv, daca ai probleme cu siguranta de sine atunci cand vorbesti cu alte persoane, este o zona pe care este bine sa o adresezi si sa cauti sa-ti dezvolti increderea in sine. Resurse ce te pot ajuta sunt nenumarate: de la articole si carti la seminarii si programe de consiliere.

Picteaza imagini

Un mic truc conversational care te poate ajuta enorm este sa vorbesti folosind cuvinte vizuale. Cand descrii ceva, foloseste cuvinte specifice care efectiv picteaza imagini in mintea ascultatorului.

Intr-o mare masura, vrei sa vorbesti viu si animat ca un scriitor ce face o descriere intr-un roman. Cuvintele vii si vizuale stimuleaza mintea ascultatorului si fac ceea ce spui sa fie considerabil mai fascinant. De asta romanele sunt deseori atat de interesante. Iar orice conversatie poate sa fie si ea la fel.

De ajutor este si practica

Nu in ultimul rand, abilitatile conversationale se dezvolta prin practica. Daca pur si simplu ai interactiuni frecvente cu alti oameni si porti multe conversatii, carisma ta conversationala se va imbunatati vizibil.

Mintea ta vrea ca tu sa fii o persoana cu bune abilitati conversationale. Insa are nevoie de practica sa creeze noi asociatii mentale, sa formeze noi obisnuinte si sa iti dezvolte abilitatile conversationale.

Ofera-i aceasta experienta practica, aplica si celelalte idei discutate aici, si rezultatele vor fi pe masura. Succes!

Eduard Ezeanu

Coach pentru Art of Confidence

Articole scrise de Eduard Ezeanu

  •  
  •  
Eduard Ezeanu