Animalute

#caini #pisici #adapost caini #adoptie caini

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Trebuie sa fii “important” ca sa poti face un adapost de catei

Impreuna cu cativa prieteni am incercat anul trecut sa demaram constructia unui adapost de catei din disperarea noastra si din idealismul nostru de a nu lasa nici un catel sa mai ramana pe strazi. Astfel, am negociat cu familia sa ne dea un hectar de teren pretabil pentru constructia acestui adapost. Am demarat procedura, am facut toate actele necesare, am fost in vizita la primarie, la consilieri, la oamenii “importanti” care au putere de decizie si le-am propus sa ii scapam noi de cainii comunitari.

Am mers la discutii... interminabile si fara rost (spun acum), atunci le consideram importante si credeam ca oamenii “importanti” vorbesc frumos si sigur ne vor ajuta, mai ales ca nu pe noi ne ajutau, ajutau orasul unde fusesera alesi, ajutau la rezolvarea problemei cainilor de pe strazi, iar noi urma sa fim fericiti ca am salvat, in mod onorabil, acesti catei.

Spuneam in idealismul nostru ca am crezut in asta.... Insa, dupa o jumatate de an de plimbari si discutii aproape zilnice, ne-am dat seama ca erau doar vorbe in vant. Nu am primit aprobarea pentru constructia adapostului. De ce? Noi am inteles de ce si stiu ca si dumneavoastra banuiti. Noi suntem prea mici, nu suntem oameni “importanti”, si cainii mai produc si ei ceva, asa sa-i ia cineva gratis? Nu. Din momentul in care am inteles mecanismul, am incetat sa ne mai consumam energia si banii cu promisiuni desarte, in timp ce cateii din apropierea noastra erau inca in strada, inca expusi pericolelor, unii chiar au murit pana sa rezolvam noi problema diplomatic. Am hotarat sa facem ceva concret, clar, vizibil, fara sa mai vorbim si atat... Si am facut 10 tarcuri in care sunt adapostiti cateii nostri, pentru ca acum au devenit ai nostri.

 

Atat am putut sa facem din pozitia in care ne aflam, pentru ca azi nu mai putem face nimic, daca avem idei, intentii, vointa si dorinta de a face, de a ajuta. Azi trebuie sa fii “important” ca sa poti face chiar si un adapost de catei nu de drag, de nevoie. De nevoia de a nu ajunge sa traiesti intr-o tara care isi masacreaza animalele, din dorinta de a ajuta animalele pe care nu le vrea nimeni, din dorinta de a-ti ajuta comunitatea in care traiesti. Azi trecem pe langa terenul respectiv si il vedem gol si ne gandim ca acolo ar fi putut trai bine mersi inca o multime de caini si nu intelegem de ce nu se poate, gratis, sa-i scape cineva de o parte din caini? De ce e nevoie sa facem afaceri si cu vieti? I-am judeca pe altii dinaintea noastra ca nu au incercat, dar poate ca au facut-o si au patit ca si noi. Azi nu-i mai judecam, ne multumim cu ceea ce am reusit.

 

Pana una-alta, atat am putut sa facem cu mijloacele pe care le avem azi la indemana, insa speram ca vom reusi intr-o zi mai mult si intr-o zi mai multi catei vor beneficia de ajutorul si grija noastra. Deocamdata am reusit sa ajutam 27 de catei si 10 pisici adapostiti de noi si 7 catei dati in plasament, adica sunt la persoane care ne-au inteles si, desi aveau cate,  i-au acceptat si pe ei, insa noi ii vaccinam, ii deparazitam si le ducem lunar mancare. De asemenea am reusit intr-un an sa dam spre adoptie alti 20 de catei si vreo 15 pisici.

Ei toti sunt cateii Tara, asa cum ii numim noi. Avem si asociatie, se numeste Tara Tarini, avem si Facebook (tara tarini) unde ne puteti vedea si ne puteti scrie, avem si e-mail taratarini@yahoo.ro si un cont deschis la Banca Unicredit Tiriac Bank RO 13 BACX 000 0000 87 10 66 000, iar formularul 230 completat pentru noi ne-ar ajuta foarte mult, este singurul venit din care supravietuim. Am facut toate acestea pentru a avea acte si a putea obtine aprobarea pentru adapost, dar NU a fost raspunsul. Poate aceasta poveste ajunge acolo unde trebuie si cineva “important” doreste sa ajute. Noi ii multumim anticipat, pentru ca noi mai speram.

Ne numim Tara, pentru ca Tara este Zeita Compasiunii in cosmogonia indiana, iar Tarini este numele aceleiasi zeite a compasiunii la tibetani. Compasiunea care ne-a calauzit pe noi, cei patru oameni care efectiv ajuta, mangaie, hranesc si strang mizeriile a 44 de animale, poate va rezona cu alte compasiuni ale altor fiinte umane si ne vom intinde mainile ca sa ne ajutam reciproc.

Tara este si pamantul lui Scarlet Ohara, care a crezut cu toata fiinta in ciuda vremurilor ca se poate, iar noi credem, ca si Scarlet, ca este si maine o zi, si maine ne vom gandi la asta, in fiecare zi ne vom gandi la asta pana cand proiectul nostru Tara va fi ceea ce am gandit.

Noi, cateii si oamenii Tara, va uram sa aveti Sarbatori Fericite, sa intalniti in drumul vostru oameni minunati care sa va aduca liniste si iubire, iar Dumnezeu sa va daruiasca lucrurile de care aveti nevoie!

Elena Carstea
E-mail: taratarini@yahoo.ro 
Telefon: 0769036321

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elena Carstea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea