Animalute

#caini #boala periodontala #tartru dentar #detartraje profesionale

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar: Masuri de prevenire a bolii periodontale la caine

Boala periodontala este o afectiune care implica o infectie cauzata de germeni oportunisti si care afecteaza atat structurile dintelui, cat si gingia. Din pacate, reprezinta o patologie frecvent intalnita in practica medicala veterinara, mai mult de 85% dintre pacienti prezentand acest tip de patologie periodontala.

Tesuturile periodontale cuprind totalitatea structurilor care contribuie la sustinerea si fixarea dintelui in alveola, fiind reprezentate de:

  • gingie;
  • cement;
  • ligament periodontal;
  • os alveolar.

Unul dintre factorii favorizanti ai bolii este tartrul dentar, ce reprezinta practic un complex organo-mineral, puternic aderent de suprafata dentara si care rezulta din mineralizarea placii bacteriene.

Halena/respiratia urat mirositoare este una dintre consecintele tartrului dentar si a ansamblului bacterian ferm atasat acestuia. In timp, se poate observa cum placa bacteriana si tartrul dentar irita tesuturile gingivale, conducand astfel la aparitia gingivitelor cronice si intr-un final la periodontita.

S-a observat o anumita predispozitie in aparitia bolii periodontale, astfel ca un procent mai ridicat il intalnim la rasele de talie mica sau medie.

O alimentatie bazata in principal pe hrana umeda determina de asemenea aparitia tartrului dentar.

Rezultatul pe termen lung al bolii periodontale lasata fara tratament conduce invariabil la instabilitate dentara si chiar la extractii dentare in cazuri grave.

Ca in cazul oricarei alte patologii, exista modalitati si in acest caz de profilaxie, din fericire nu foarte complicate, si care va vor ajuta sa aveti un prieten sanatos din toate punctele de vedere.

Ingrijirea dentara profilactica presupune periajul zilnic al dintilor, dar si detartraje profesionale efectuate de catre medicul veterinar atunci cand situatia impune acest lucru.

Nicoleta Simion 

Medic veterinar 

Centrul Medical Vet Care Clinic

Adresa: Calea Serban Voda nr. 286, bl 3A,  sc. B, ap. 36

Site: www.vetcareclinic.ro

Telefon: 0740.965.250; 0762.637.206

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Nicoleta Simion

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea