Animalute

#brad animale #petarde animale #pericole Sarbatori animale #animale de companie

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cum sa-mi protejez animalul in perioada Sarbatorilor

Noi, romanii, cand trebuie sa sarbatorim ceva, sarbatorim, nu ne jucam. Avem traditii care mai de care, specifice regiunii din care venim fiecare, de la decorarea locuintei pana la alimentele pe care le preparam si suntem mandri tare pentru ca acestea reprezinta manifestarea originii noastre. In toate casele de romani, Craciunul si Anul Nou inseamna si sacrificarea si prepararea porcului cu toba, carnati, sangerete, sunculita si multe alte bunatati. De asemenea casele romanilor au brazi de Craciun si lumini in ferestre care sa lumineze anul care vine.

 

Sarbatoare sa fie, insa iubitorii de animale trebuie sa tina cont de anumite lucruri pentru a-si proteja prietenul latrator sau miaunator. Astfel, trebuie sa aveti grija la:

  • temperatura scazuta de afara
  • alimentatie
  • plantele specifice cum ar fi vascul, bradul
  • decoratiunile specifice sarbatorilor
  • instalatia de pom
  • petardele


Un animal crescut in casa este mai sensibil, astfel el nu mai are rezistenta mare la frigul de afara asa cum au cateii mai putin norocosi. De aceea, pe multi dintre cateii nostri crescuti in casa, atunci cand iesim cu ei la plimbare, ii vedem cum tremura de frig. Deci nu este deloc un moft - asa cum unii ar crede atunci cand vad un catel imbracat in pulovaras sau gecuta, hainele sunt uneori necesar pentru cateii mai sensibili care au trait doar in casa, pentru a atenua trecerea de la temperatura din acasa la cea de afara.

In ceea ce priveste alimentatia, toti avem tentatia de a-i da cate o bucatica de soric sau de carnita, insa trebuie sa stiti ca nu ii face bine carnea de porc si, mai ales cruda, caci ii poate provoca animalului dumneavoastra nu numai indigestie si implicit voma, dar si viroze grave. De asemenea, afumaturile, mezelurile nu sunt recomandate intrucat pot provoca boli ale pielii si, bineinteles, oasele, in special cele de pui, care se pot sparge in aschii, pot provoca leziuni sau chiar perforatii ale stomacului.  

Legumele care fermenteaza, cum sunt fasolea, mazarea, varza si mai ales cartoful, nu sunt recomandate cainilor. La fel si dulciurile, si sarea pentru ca nu o pot metaboliza.

Incercati sa va hraniti catelul ca si pana acum fara sa va ganditi ca e sarbatoare si trebuie sa se bucure si el si sa se infrupte din meniul nostru specific acestei perioade. Riscati astfel sa-l scoateti din regimul lui normal de zi cu zi si sa-i dati metabolismul peste cap.
 

 

Bradul de Craciun poate fi un mic pericol pentru catelul nostru, dar si pentru pisica. Ei au tendinta, din curiozitate, de a se agata de crengute si a roade acele de brad. Aveti mare grija, pentru ca aceste ace pot provoca leziuni animalului vostru! De asemenea, ornamentele din brad, globuletele care pot fi din material plastic sau sticla foarte subtire pot fi sparte cu usurinta.

Vascul este o planta careia i se atribuie puteri miraculoase nu numai in timpurile noastre, dar inca din antichitate. Ea este o planta care paraziteaza alti copaci, iar azi este folosita in diverse terapii naturiste impotriva unor boli la oameni. Cu toate acestea, nu va lasati catelul sau pisicul sa roada crengutele de vasc, pentru ca ele contin substante toxice pentru animalul dumneavoastra. Puneti-le undeva unde acesta sa nu poata ajunge la ele!

Despre instalatia electrica pentru impodobirea bradului va pot spune doar sa aveti grija la cabluri - chiar daca animalutul dumneavoastra nu are obiceiul de a roade cabluri, oricand se poate apuca, iar instalatia sclipitoare, de asemenea, poate fi oricand o tentatie pentru el, mai ales pentru un pisic jucaus si curajos.

Tot in aceasta perioada, petardele, desi interzise de lege, se gasesc la multe colturi. Asa ca stiti foarte bine cat de rau pot face oamenilor si deopotriva animalelor. Astfel, aveti grija atunci cand iesiti la plimbare sa nu va lasati catelul fara lesa in special in aceasta perioada, chiar daca de obicei mai faceti acest lucru. In primul rand, se poate speria de petardele cazute de nu stii unde si il puteti pierde, iar in al doilea rand, tinandu-l in lesa langa dumneavoastra, il puteti feri mai usor de aceste petarde care uneori pot fi aruncate intentionat.
 

Avand in vedere toate acestea, dar si in general, ar fi bine sa aveti la indemana numarul unui medic veterinar pentru orice evenualitate. Stiu ca veti zice ca nu o sa vi se intample dumneavoastra vreodata, dar, credeti-ma, asa am zis si eu si asa a fost, pana intr-o zi cand ...n-a mai fost asa...si nici nu era zi...era noapte si nu stiam unde sa merg …

Stiti proverbul, paza buna trece primejdia rea. Asa ca va urez LA MULTI ANI, un an care sa va aduca tot ceea ce va doriti si nu v-a adus anii trecuti, sa fiti sanatosi si dumneavoastra si sa aveti grija si de sanatatea animalelor de companie.

Si daca nu ati uitat de noi, suntem Asociatia Tara Tarini si adapostim un numar de 37 de catei salvati de la eutanasiere si 12 pisici. Vreau sa va amintesc ca orice ajutor venit din partea dumneavoastra, al celor care iubiti animalele, ii ajuta sa traiasca pe acesti nefericiti, care nu au zgardita cu strasuri si sepcuta de blue jeans.
Modalitatile prin care ii puteti ajuta sunt: adoptia de la distanta, donatii de alimente, vaccinuri, sponsorizari, completarea formularului 230 (care este gratuita) pentru Asociatia Tara Tarini

Asociatia Tara Tarini

Sediu: Craiova, Str. Stefan Velovan nr. 29, bl. 13, sc.1, ap.19
Tel. 0769036321
CIF 29537003
Cont UNICREDIT TIRIAC BANK
RO 13 BACX 000 0000 87 10 66 000
Reprezentant asociatie Carstea Elena

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elena Carstea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea