Animalute

#canicula #animale canicula #tunsori animale #deparazitare caini #hidratare animale

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cum ne protejam animalul de canicula

Fiecare dintre noi suntem supusi variatiilor de temperatura, astfel iarna suferim de frig, iar vara suferim de cald. Tot asa se intampla si cu animalele, desi ele au un sistem natural de autoreglaj al temperaturii mult mai performant, sa zic astfel, decat al oamenilor. Ei isi autoregleaza temperatura corpului prin pernite si prin respiratia accelerata, astfel incat sa sufere mai putin de pe urma acestor variatii de temperatura.
 

Intotdeauna cu pisicile lucrurile sunt mai simple, pentru ca ele stau mai mult in casa, iar, daca locuiesc la curte, isi gasesc singure locuri in care sa se ascunda de caldura sufocanta de afara. Cateii insa trebuie plimbati zilnic, ii luam cu noi atunci cand mergem undeva, iar din acest motiv ei trec de la o temperatura la alta, de la temperatura din casa la cea de afara.

Cele mai simple masuri pe care care le putem lua pentru a-i proteja de canicula ar fi:

Tunsoarea

Fenomenul natural, acela de naparlire, incepe de primavara, astfel ca animalul singur si in mod natural leapada o parte din par. Cateii ar trebui sa fie tunsi cat mai scurt, o tunsoare de vara care are avantajul direct acela ca animalele nu vor mai suferi de cald, dar nici stapanii nu vor mai suferi dupa urma parului lasat prin toata casa.

Oricum parul acela, daca nu este tuns va cadea singur, asa cum spuneam, atunci cand catelul incepe sa naparleasca. Stiu ca exista cabinete unde
se tund caini si pisici, iar pentru ca aceasta operatiune sa se desfasoare cat mai simplu si cat mai confortabil pentru cei care tund, se anesteziaza
animalul. Eu nu as face asta niciodata, desi stiu persoane care fac acest lucru anual atunci cand isi tund pisica. Anestezia are rolul ei si ar trebui sa se faca uz de ea doar in cazuri grave, de boala si nicidecum pentru tuns. Sfatul meu este sa evitati acest lucru, gasind cabinete cu oameni care au rabdare sa tunda un catel sau un pisic care nu are stare si caruia ii displace aceasta operatiune si unde, printr-o simpla legare a boticului, animalul este tuns in voie si fara anestezie.

Hidratarea 

Ca si la oameni, pe timp de vara, organismul are nevoie de mai multe lichide pentru a se hidrata. Astfel ca ar fi bine ca un vas cu apa sa stea permanent la dispozitia animalului. In cazul in care plecati cu catelul din localitate, indiferent de mijlocul de transport, ar trebui sa aveti la indemana o sticla cu apa si un vas in care sa-i puneti apa din cand in cand.

De asemenea, plimbarea trebuie facuta prin locuri umbroase, parcuri daca este posibil, hrana nu trebuie sa fie foarte grasa sau consistenta atunci cand il hranim si cu mancare gatita.


Un lucru foarte important ar fi si deparazitarea externa, inca de primavara devreme deoarece, odata cu venirea caldurii, se inmultesc si purecii, apar si capusele. Astfel un animal care se scarpina isi poate face rani care pe timp de vara si in caldura se pot infecta foarte usor, iar intotdeauna este mai usor si mai ieftin sa previi decat sa tratezi.

In general, ganditi-va ca orice lucru care dumneavoastra nu va face bine pe timp de vara este valabil si pentru animalul de companie.

Elena Carstea
E-mail: taratarini@yahoo.ro 
Telefon: 0769036321

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elena Carstea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea