Animalute

#animale fara stapan #redirectionare impozit #asociatii protectie animale

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cu un efort minim, fiecare dintre noi poate salva un animal!

Putem considera,  privind retrospectiv, ca societatea umana se afla in continua dezvoltare, civilizare. Insa, acest lucru se intampla doar din punct de vedere tehnic. Azi detinem tot felul de mijloace tehnice care ne-au imbunatatit viata, insa gradul de constiinta a ramas la stadiul primitiv.

Daca se intampla altfel, azi nu ar mai fi fost vorba de protectie, cuvantul acesta nu ar fi avut mari intelesuri, intrucat o constiinta dezvoltata nu permite raul nimanui si nu am fi avut de cine sa mai protejam pe nimeni. Insa lucrurile nu stau deloc asa. Atat vreme cat constiinta umana nu este suficient de dezvoltata ca sa faca sau sa nu faca de la sine anumite lucruri, intotdeauna vor exista mecanisme de constrangere prin care unii sa fie protejati de altii, indiferent ca sunt oameni sau animale.

Care este rolul asociatiilor de protectie a animalelor

Rolul asociatiilor de protectie a animalelor este, printre altele, si acela de:

  • a asigura protectia animalelor fara stapan.
  • a asigura protectia animalelor cu stapan, dar care sunt neglijate sau maltratate.
  • a gasi modalitati prin care sa sprijine persoanele care au adoptat un animal fara stapan.
  • a construi adaposturi pentru animalele fara stapan sau pentru cele maltratate sau de a gasi modalitati de adapostire a acestora in conditii decente.
  • a sesiza organele abilitate atunci cand exista animale maltratate sau in pericol.
  • a gandi si dezvolta proiecte care sa protejeze intr-un fel sau altul animalele.
  • a gasi fonduri prin care sa poata sa puna in aplicare toate aceste proiecte sau sa poata desfasura aceste actiuni.

Toate acestea, insa, nu se pot realize fara ajutorul dumneavoastra, al societatii civile, al oamenilor de bine, indiferent daca sunteti sau nu iubitori de animale. Ajutand la toate acestea nu veti mai avea animale pe strazi, fara stapani si veti locui asa cum va doriti in orase fara caini comunitari. Chiar si acest lucru este de ajuns ca sa va implicati asa cum credeti de cuviinta.

Nu este suficient sa asteptam sa faca ceilalti totul, iar noi doar sa beneficiem de binele facut. Trebuie sa incercam sa contribuim la asta, pentru ca altfel s-ar putea sa nu se intample nimic. Daca fiecare dintre noi facem un singur gest bun, ganditi-va cate milioane de gesturi bune se vor strange si asa vom ajunge sa rezolvam si aceasta problema in mod decent, uman, civilizat.

Avand in vedere toate acestea, dumneavoastra puteti lua atitudine astfel:

  • sa anuntati politia sau o asociatie de protectie a animalelor atunci cand vedeti animale in pericol sau atunci cand stapanii lor le maltrateaza sau le neglijeaza;
  • daca nu v-ati putut permite sa adoptati un animal fara stapan, sa incercati sa-i ajutati pe cei care au facut-o gandindu-va la faptul ca fiecare animal adoptat inseamna inca un animal mai putin pe strazi;
  • sa faceti voluntariat atunci cand timpul va permite, pentru asociatiile care au in ingrijire animale fara stapan. Este suficient si o data pe luna si ganditi-va ca acesti oameni s-au impovarat pentru ca strazile orasului in care locuiti sa aiba cat mai putini caini si cu timpul, deloc;
  • sa participati la proiectele asociatiilor de protectie a animalelor prin ideile pe carte le aveti, pentru ca o idee buna poate ajuta foarte mult
  • sa directionati 2% din procentul de 16% din impozitul catre stat unei asociatii de protectie a animalelor, pentru ca de cele mai multe ori este singurul venit cu care aceste asociatii supravietuiesc si trebuie sa stiti ca, fara acesti bani, indiferent de buna vointa a  asociatiilor, niciun  proiect nu poate fi realizat. In acest sens  inca o data vreau sa mentionez faptul ca prin completarea formularului 230 catre o asociatie, din venitul dumneavoastra nu va disparea niciun banut, ci doar de la stat. Indiferent ca directionati 2% din cei 16% sau nu, acesti bani nu vor ramane in bugetul dumneavoastra. Prin directionarea catre o asociatie vor intra in contul asociatiei respective 2% si 14% vor ramane la stat, iar, daca nu-i directionati, vor ramane in contul statului toti 16%. Alegeti anul acesta sa-i directionati catre o asociatie de protectie a animalelor  pentru ca doar asa in cel mai scurt timp putem sa avem orase fara caini pe strazi si sa rezolvam problema omeneste fara sa ucidem. Alegeti anul acesta sa ajutati o asociatie de protectie a animalelor pentru ca in martie, fara ajutorul acesta, va incepe eutanasierea cainilor. Cu ajutorul dumneavoastra insa, multi vor fi salvati.   

 

In acest sens vreau sa stiti ca asociatia de protectie animalelor de catre ma ocup va incerca din acest an sa ajute un numar cat mai mare de persoane care vor lua un caine din adaposturi, iar ajutorul va consta in asigurare hranei necesare cainelui respectiv.

De asemenea, vom incerca demararea unui proiect cu privire la protectia animalelor si la orase. Spun "vom incerca" intrucat fara sprijinul dumneavoastra, fara directionarea a 2% si fara niciun venit, nu vom putea sa va ajutam in niciun fel nici pe dumneavoastra sa scapati de caini si nici cainii, care merita si ei, ca orice vietuitoare, sa-si traiasca viata pentru care au fost creati. Ne vom limita astfel sa ingrijim cainii pe care ii avem fara sa mai putem face si altceva in plus, desi avem idei si proiecte si tot incercam sa construim un adapost de caini unde sa va puteti adaposti oricand un caine pe care nu-l mai vreti, insa fara bani stiti ca nimic nu se face.

Sa nu uitati: oamenii ajuta oameni si tot oamenii ajuta si animalele, iar nimic din ceea ce facem nu ramane fara raspuns, fara rasplata.

Elena Carstea
E-mail: taratarini@yahoo.ro 
Telefon: 0769036321

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elena Carstea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea