Animalute

#caini #pisici #convietuire caini si pisici

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cainii si pisicile, rivali, dar complementari

Zicala care spune “a te avea ca si cainele cu pisica” este bine cunoscuta tuturor si nu inseamna deloc prietenie, ba dimpotriva, pisica si cainele sunt mereu in razboi, nici o pisica nu scapa nefugarita de caine. Ei nu sunt prieteni, sunt dusmani declarati, in mod normal. Insa ati vazut cu siguranta, iar eu va spun ca asa este, catei si pisici care convietuiesc impreuna, care se joaca si care isi cauta compania unul altuia.
 

Pisicul meu Misuni intotdeauna doarme cu cateii in cusca, este alegerea lui, el singur isi doreste asa. Cand vine seara cauta un loc prin care se strecoara in tarcul cateilor si apoi in cusca lor. Iar cateii il asteapta, se joaca cu el il trag de coada de urechi si apoi il primesc la somn in cusca lor.

Multi dintre dumneavoastra convietuiti cu un catel si o pisica si faceti foarte bine, creati un echilibru, daca vom considera cainele si pisica precum yin si yang, adica antagonici, dar si complementari. La tara fiecare casa, fiecare familie are cainele si pisica sa.

Dar sa vedem de ce cainele si pisica nu sunt prieteni, de ce sunt antagonici.

 

In primul rand, pisica se hraneste cu energii negative, ea cauta sa se aseze si sa doarma pe locuri cu energie negativa, intruca ea absoarbe aceasta energie si purifica locul respectiv.

Cainele, dimpotriva, este ca si omul, nu se simte bine in locuri geopatogene, incarcate negativ. Asta ii determina sa nu fie in acelasi loc, impreuna. Se spune ca acolo unde prefera sa doarma o pisica e bine sa nu ne asezam, dimpotriva, acolo unde doarme un caine putem sa dormim si noi linistiti.
Indiferent de legende, cainii si pisicile au manifestari asemanatoare pe care le-am putea numi calitati:

  • pisicile, cu ajutorul organului lui Jacobs, pot sa “guste” mirosurile, iar cainii au mirosul foarte dezvoltat, incat putem spune despre ei ca au al saselea simt;
  • atunci cand nu sunt singuri, pisicile si cainii convietuiesc intr-o structura ierarhica asemanatoare haitei;
  •  la fel ca si cateii, o pisica poate contribui la starea de bine, de sanatate a stapanilor, astfel ca acestia sunt mai putin predispusi la boli cardiovasculare prin faptul ca ele contribuie la reducerea stresului si a anxietatii si “purifica” si locul in care traieste;
  • cainii si pisicile simt cutremurele si bolile stapanilor prin miros si vibratie;
  • anticipeaza sosirea acasa a stapanului, chiar daca acesta nu ajunge acasa la aceeasi ora;
  • proprietarii de caini sau pisici au o imunitate foarte buna si astfel o rezistenta crescuta la boli, intrucat dopamina si serotonina secretate de creier in prezenta animalutului lor ajuta la cresterea imunitatii;
  •  la fel ca si cainele, pisicile apare in cultura egipteana inzestrate cu capacitati paranormale, ele sunt reprezentate ca si zei, erau animale venerate. Pisica era protejata prin lege mergandu-se pana intr-acolo incat, daca cineva se facea vinovat de moartea unei pisici, risca, la randul sau, pedeapsa cu moartea.

Cert este faptul ca si cainele, si pisica au calitati perceptive foare dezvoltate, pe care uneori le numim paranormale. Ele insa nu sunt deloc paranormale, cel mult depasesc puterea noastra de intelegere si de a ne explica faptul cum un animal pe care de cele mai multe ori sau cei mai multi dinte noi il desconsidera, se descurca si intelege lucruri mai bine decat omul, fiinta asa-zis superioara. Spun asa-zis intrucat eu nu cred in superioritatea sau suprematia nimanui. Suntem doar diversi si complementari... Lumea e diversa, suntem trandafiri, ape, oameni, copaci, caini, pisici.... convietuim si ne admiram....

Este posibil ca toate aceste capacitati si noi, oamenii, sa le fi avut, insa le-am pierdut putin cate putin in drumul nostru catre "emancipare".

Apropo, va puteti lasa de fumat daca veti lua in considerare ca animalul vostru drag de companie, fie caine sau pisica, poate avea probleme de sanatate in urma fumatului pasiv la fel ca si oamenii.

Elena Carstea
E-mail: taratarini@yahoo.ro 
Telefon: 0769036321

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elena Carstea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea