Animalute

#rabie #simptome rabie #vaccin rabie

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Cum se manifesta rabia la animale

Rabia este o zoonoza cu raspandire globala, produsa de un virus neurotrop din familia Rhabdoviridae. Boala a fost eradicata in anumite zone, insa continua sa se inregistreze cazuri sporadice de imbolnaviri inclusiv pe teritoriul tarii noastre.

Majoritatea tarilor libere de rabie reusesc sa isi mentina acest statut printr-un riguros control al importurilor si prin implementarea masurilor de carantina.

Principala modalitate de transmitere a bolii este prin muscatura unui animal infectat. Vectorii principali ai rabiei sunt diferite specii de mamifere:

  • cainele (rabie canina/de strada)
  • animale salbatice (vulpi, lupi, lilieci etc., Rabie silvatica)

Perioada de incubatie a bolii este variabila, uneori extrem de lunga (de la cateva zile pana la aproape 1 an), in functie de sediul muscaturii, precum si de statusul imun al gazdei.

La animale, tabloul clinic este dominat de manifestarile neurologice si comportamentale. Regasim astfel doua forme clinice:

  • forma paralitica
  • forma furioasa

La animalele domestice, simptomatologia initiala este stearsa, manifestata printr-o usoara letargie, confuzie si incoordonare

Starea clinica se deterioreaza apoi rapid, inregistrandu-se paralizia motorie, pierderea reflexului de deglutitie, moartea aparand in aproximativ 8 zile in urma stopului respirator.

Animalele rabide pot ingera obiecte necomestibile (lemne, pietre etc.), iar paralizia muschilor faringieni conduc la aparitia tulburarilor de fonatie.

Pisicile dezvolta, de regula, forma furioasa a bolii (miauna frecvent, reactivitatea la stimuli este crescuta, prezinta miscari continue ale membrelor si pot fi extrem de periculoase pentru om prin saritura la fata si gat).

Animalele salbatice isi pierd teama fata de om, ataca cu violenta orice stimul iritant din jurul lor, iar aparitia convulsiilor continue produc moartea animalului rabid.

Suspiciunea infectiei la om prin muscatura unui animal necesita imunizarea de urgenta si toaletarea riguroasa a plagii.

Controlul rabiei umane depinde de profilaxia rabiei canine si silvatice. Imunizarea in masa a populatiei canine (comunitari/cu proprietar) alaturi de plasarea momelilor cu vaccin pentru animalele salbatice sunt masuri care mentin sub control riscurile infectiei rabice la om.

Nicoleta Simion 

Medic veterinar 

Centrul Medical Vet Care Clinic

Adresa: Calea Serban Voda nr. 286, bl 3A,  sc. B, ap. 36

Site: www.vetcareclinic.ro

Telefon: 0740.965.250; 0762.637.206

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Nicoleta Simion

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea