Animalute

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Dirofilarioza

Dirofilarioza este o parazitoza cardiovasculara, cu evolutie grava, diagnosticata in clinicile veterinare din ce in ce mai frecvent. Boala este produsa de Dirofilaria Immitis, un parazit transmis prin intermediul tantarilor. Prezenta la nivelul cordului drept si la nivelul marilor vase de sange pulmonare determina evolutia fatala a bolii de cele mai multe ori prin natura complicatiilor cardiovasculare.

Cainii infestati reprezinta principala sursa de contaminare a populatiilor de culicide. In momentul hranirii, tantarii absorb odata cu sangele si microfilarii de la animalele bolnave. De la nivelul tesutului conjunctiv subcutanat, larvele vor ajunge dupa aproximativ 60-90 zile (trecand prin diferite stadii evolutive) in circulatia venoasa, ulterior la nivelul cordului drept unde se vor dezvolta viermii adulti capabili de repoductie. Dimensiunile adultilor pot atinge 10-18 cm determinand aparitia simptomatologiei cardiace tarziu, cronic la aproximativ 18 luni post infectie.

Simptomatologia animalelor bolnave imbraca initial un tablou clinic sters urmand ulterior semne clare de decompensare cardiaca.

  • -tuse seaca,uscata,persistenta.
  • -dispnee de efort/ intoleranta fizica.
  • -pierderea progresiva a apetitului si in consecinta pierderea in greutate.
  • -ascita, edeme ale membrelor ( in stadiile avansate).

Diagnosticul se bazeaza pe examenul hematologic,recomandandu-se prelevarea probelor de sange seara atunci cand numarul de microfilarii circulante creste. Examenul radiologic si examenul ecografic pot uneori evidentia prezenta parazitilor la nivel cardiac/ pulmonar. In conditiile depistarii timpurii pacientul poate fi tratat cu succes beneficiind de un prognostic favorabil. In cazurile cronice,cu infestatii masive riscul complicatiilor creste minimalizand sansele de supravietuire. Pe langa prognosticul foarte grav in astfel de situatii pacientul se recupereaza cu greutate, sub monitorizare medicala atenta, atunci cand este posibil cu internarea pacientului si limitarea exercitiului fizic.

Prevenirea imbolnavirilor se realizeaza prin aplicarea de produse spot-on, respectiv a deparazitarilor externe uzuale,lunare. Se pot folosi de asemenea produse pe baza de ivermectina iar testarile pentru depistarea microfilariilor se repeta de doua ori pe an.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Nicoleta Simion

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea