Animalute

#insulina feline #diabet feline #pisici #animale de companie

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Diabetul reprezinta una dintre cele mai frecvente endocrinopatii intalnite la feline, caracterizat printr-o hiperglicemie persistenta si nereglabila.

 

Aproape toate alimentele consumate sunt descompuse in substante simple, absorbabile, printre care si glucoza, principalul carburant al organismului. Pentru ca glucoza sa poata patrunde intracelular este necesara prezenta insulinei, un hormon produs de catre pancreas.

In cazul diabetului, pancreasul secreta fie prea putina insulina/chiar delo,  fie celulele nu raspund in mod adecvat la insulina secretata.

Diabetul zaharat la animalele de companie poate fi clasificat etiopatogenetic in:

  • diabet tip 1( insulinodependent)
  • diabet tip 2 (noninsulinodependent).


Din punct de vedere clinic, diabetul poate fi simplu sau complicat - de exemplu Cetoacidoza.

La feline regasim in clinica cel mai frecvent diabetul tip complicat 2 sau noninsulinodependent. Simptomatologia este de cele mai multe ori stearsa, cronica iar semnele clinice sunt greu de descifrat de catre proprietar, cel putin in fazele incipiente. In formele necomplicate regasim de cele mai multe ori triada diabetului zaharat: polidipsie - sete excesiva, poliurie - urinare abundneta, polifagie - consum exagerat de hrana. Animalul pierde in greutate in ciuda unui apetit normal sau crescut, iar acest lucru, alaturi de polidipsie, este cel mai frecvent motiv al prezentarii la medic.
 

Factorii de risc asociati diabetului zaharat la feline sunt:
 

 

  • inactivitatea
  • pisici tinute in apartament
  • varsta (predispozitia pacientilor geriatrici).
  • obezitatea.
  • predispozitia de sex (masculii sunt mai frecvent afectati)
  • medicatie tip corticosteroid


Diagnosticul este stabilit pe baza anamnezei, a hiperglicemiei persistente si a glucozuriei (prezenta glucozei in urina). In cazul felinelor, este posibil ca medicul sa recomande prelevarea mai multor probe de sange sau urina, intrucat acestea dezvolta frecvent o hiperglicemie de stres. Determinarea fructozaminei este un indicator ce poate ghida medicul veterinar in legatura cu valoarea glicemiei pe o perioada de 2-3 saptamani si de a diferentia astfel o hiperglicemie de stres de diabet (in cazul in care exista aceasta suspiciune).

Obiectivele tratamentului vizeaza:
 

  • eliminarea semnelor clinice.
  • evitarea hipoglicemiei.
  • scaderea greutatii corporale la pacientii obezi
  • remisia diabetului.

Se recomanda, conform ultimelor studii, sterilizarea femelelor diagnosticate ca fiind diabetice intrucat in perioada diestrului poate aparea insulinorezistenta.

Un punct cheie in terapia diabetului la animale il reprezinta o comunicare eficienta medic-proprietar. In momentul unui diagnostic cert,  prima alegere in terapia diabetului la feline este insulina. Foarte multi proprietari sunt reticenti in fata administrarii insulinei pe toata durata de viata a animalului/ “odata trecut pe insulina asa va ramane toata viata, poate ar trebui sa incercam si o alta varianta”. Este putin cunoscut in aceste conditii faptul ca in cazul felinelor rata de remisie este de 50%.

Explicarea terapiei, a modului corect de administrare a insulinei, stabilirea unei diete eficiente (aport crescut de proteine, dar saraca in carbohidrati) reprezinta un mod eficient de incurajare a unui proprietar reticent. Cu rabdare si vointa,majoritatea proprietarilor cu ajutorul medicului veterinar vor putea administra in siguranta insulina si vor putea monitoriza glicemia pacientului la domiciliu. S-a constatat cu atat mai mult importanta implicarii proprietarilor astfel ca determinarea glicemiei la domiciliu furnizeaza un control eficient asupra diabetului si sustine sansele mai mari de remisie.

Dozele de start recomandate in initierea terapiei insulinice vor fi cele minime, cu ajustarea si modelarea cantitatilor adminstrate in functie
de curba glicemica a pacientului.Nu se modifica dozele de insulina mai devreme de 4-5 zile.

Caz clinic Vet Care Clinic

Pacient: Cezar/ feline/ europeana/ 8 ani/ mascul/ castrat/ supraponderal.



Animalul s-a prezentat la medic pe data de 23/09/2014 deoarece de cateva zile este extrem de abatut, a vomat o data si refuza hrana. Conform proprietarilor, animalul prezenta polifagie/ polidipsie de cateva luni, dar fara sa aiba si alte modificari ale starii generale decelabile. S-a efectuat la momentul prezentarii testarea glicemiei: 430mg/dl. S-a instituit tratament cu insulina tip Mixtard-30/ Fitodiab 1⁄2 cpr /zi/ hrana pentru diabet si ceai antidiabetic. S-au prelevat probe de sange, unde s-au constatat urmatoarele valori: 125 mg/dl uree, alaninaminotransferaza 170 UI/L, aspartataminotransferaza 88UI/L, billirubina totala 0,63mg/dl, lipaza 968,8UI/L. La examenul de urina: glucoza 300mg/dl ,corpi cetonici 15 mg/dl. S-a instituit tratament perfuzabil, iar pacientul a fost moitorizat atent in urmatoarele 48 de ore. S-a determinat glicemia la fiecare doua ore fara a se modifica dozele de insulina. Proprietarii au fost informati despre modul de actiune in cazul unei eventuale hipoglicemii (Cezar a avut un astfel de episod la domiciliu, iar proprietara a reactionat exemplar pe baza a ceea ce i s-a comunicat, astfel ca nu au fost probleme) si modul de administrare a insulinei. In urma dozarii fructozaminei s-a obtinut valoarea: 758. La examinarea ecografica a cavitatii abdominale nu s-au decelat modificari. In aproximativ 3 saptamani, diabetul a intrat in remisie, pacientul urmand in continuare dieta pentru diabet si Fitodiab *1cpr/zi. Multumim proprietarilor pentru rabdare, devotament si dragostea neconditionata pentru un animalut care a primit o noua sansa la o viata normala.

Dr Nicoleta Simion 

Medic veterinar 
Centrul Medical Vet Care Clinic
Adresa: Calea Serban Voda nr. 286, bl 3A,  sc. B, ap. 36
Site: www.vetcareclinic.ro
Telefon: 0740.965.250; 0762.637.206

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Nicoleta Simion

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea